Ortodonti Ne Demek Her insan ağzında inci gibi dizilen dişlere, güçlü çene yapısına sahip olmak ister. Fakat bu kişilerde doğuştan gelen çene ve diş uyumu bozukluğu yaşarlar. Bu bozukluk ortodonti tedavisi ile giderilebiliyor. Estetik kaygısı yaşıyorsanız ortodonti olmak için uzman bir ortodontiste görünebilirsiniz. Ağız&diş sağlığı merkezinden ortodonti randevu al yapabilirsiniz.

Ortodonti Ne Demek?

Ortodonti Ne Demek İnternette, ortodonti ne demek en çok aranan konulardan biridir. Bireylerde görülen dişsel,  iskeletsel anomalilerin teşhisi, durdurulması, engellenmesi ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalına ortodonti denir.

Ortodonti, Fransızca “orthodontie” sözcüğünden alınmıştır. Türkçe, ” diş düzeltme mesleği” anlamına geliyor. Dişlerin çene kemikleri üzerinde estetik olarak ve görevlerini yapacak biçimde yerleştirilmesini ele alır. Diş ve çene yapılarını ilgilendiren her türlü problemler bu dalın ilgi alanına giriyor.

Ortodonti zorunlu bir tedavi değildir. Ancak, birbirine baskı uygulayan dişler nedeniyle diş çürükleri oluşabiliyor. Düzgün sıralanan dişlerin bakımı daha kolaydır. Alt&üst çenenin uyumsuzluğu eklem problemlerini beraberinde getiriyor. Dudakların dengede durmaması, konuşma bozukluğu ortodontiyi zorunlu hale getirebiliyor.

Ortodonti tedavisi için en uygun zaman 11-14 yaş aralığıdır. Küçük yaşlarda önleyici ortodonti tedaviler uygulanabiliyor. İlerleyen yaşlarda tel tedavisi yaptırabilirsiniz. Diş tellerinin görünümünden rahatsız oluyorsanız görünmez diş teli veya ortodonti şeffaf plak tercih edebilirsiniz.

Ortodonti Ne Yapar?

Ortodonti, alt ve üst çenede bulunan bozuklukları ortadan kaldırma amacını güder. Bu alanda uzmanlaşan diş hekimlerine ortodontist denir. Ortodontistler diş, çene,  ağız sorunlarında ya da düzensizliklerinde muayene, teşhis ve tedavi sağlarlar. Ortodontistin yaptığı işlemler şunlardır; Ortodonti Ne Demek

1- Diş teli tedavileri yapar.

2- Çene yapısında oluşan bozuklukları tedavi eder.

3- Diş eksikliklerinde  protez tedavisi uygular.

4- Diş ve çene yapısının büyümesinde durumla ilgilenir.

5- 20’lik dişlerin meydana getirdiği problemlere çözüm bulur.

6- Çene darlığı problemleriyle ilgilenir.

7- Çene darlığı sorunlarının tedavisini yapar.

8- Dişlerde oluşan çarpıklıkları engeller.

9- Ağız kapanış ve açılışlarında meydana gelen problemleri çözer.

Ortodonti Neye Bakar?

Ortodonti, diş ve çene uyumunun bozulmasına yol açan durumların teşhisini,  tedavisini gerçekleştirir. Ortodonti;

– Dişlerde yamukluk ya da çarpıklık gibi şekil bozuklukları,

– Çenede doğuştan,  sonradan meydana gelen şekil ve kapanış bozuklukları, çene kırıkları,

– Çenedeki doğuştan gelen veya sonradan parmak emme,  yanlış biberonun sebep olduğu   yapısal bozukluklar,

– Alt/ üst çene kaynaklı çene seviye farklılıkları,

– Çene travmaları, çene kisti problemlerine bakar.

Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?

Ortodonti Ne Demek Ortodonti bilim dalında hizmet veren diş hekimlerine ortodontist denir. Ortodonti uzmanı olabilmek için 5 yıllık diş hekimliği ilk şarttır. Diş hekimliği fakültelerinin 2020 yılı ortodonti bölümü taban puanları en düşük 345 (ücretli), en yüksek 513 puandır.  Ortodonti dalında uzman olmak isteyen diş hekimi, üniversitenin son yılında veya mezun olduktan sonra Diş Hekimliğinde Uzmanlık Sınavı (DUS)’a girmek zorundadır.

DUS yılda bir defa, genellikle Eylül ayı içerisinde yapılıyor. Sınavdan 60’ın üzerinde puan aldığınızda ortodonti bölümünden uzmanlık eğitim açan üniversitelere başvuruyorsunuz. Genellikle üniversiteler en çok ortodonti bölümünden kontenjan açıyorlar. Puanınız hangi üniversitenin kontenjanına yetiyorsa, o üniversiteye başvuruyorsunuz. Uzmanlık eğitim süresi 4 yıldır.  4 yılın sonunda uzman ortodontist olarak görev yapabiliyorsunuz.

Ortodonti Ne Kadar Sürer?

Ortodonti tedavisi yaptırmak isteyenlerin ortodontiste sordukları ortodonti tedavisi ne kadar sürer sorusudur.

Ortodonti tedavinin süresi, kişinin yaşına, sorununa, tedaviye olan motivasyonuna, ortodontistin tedavi planlamasına göre farklılıklar gösteriyor. Süt dişlerinin değişiminin tamamlanmadığı erken dönemde tedavi uygulanıyorsa 6 ay gibi bir süreç bulunuyor. Tedavi sürecinde tüm süt dişleri bekleniyorsa, süreç uzun yılları bulabiliyor.

Kalıcı dişler üzerinde yapılan ortodonti diş teli uygulaması ortalama 2 yıl sürüyor. 2 yılın sonunda tedavi tamamlanmış olsa da düzeltilen dişlerin tekrar bozulmaması için pekiştirme süreci ekleniyor. Bu süreç ortalama tedavi sürecinin yarısı kadar sürüyor.

Ortodonti Lastik Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş teli lastikleri, çoğu kişi tarafından bilinmez. Tedavinin sadece ağza yerleştirilen diş tellerinden ibaret olduğunu sanıyorlar. Lastikler, diş teli tedavisi görecek hastalar için çok önemlidir. Ortodonti tedavinin son noktasını oluşturuyorlar. Ortodonti Ne Demek

Braketlere yerleştirilen sıkı lastiklere, diş teli lastiği denir. Üst& alt çenenin birbirine temas edip daha simetrik bir biçimde şekillenmesini sağlarlar. Ayrıca dişlerin birbirine yakınlaşmasını sağlayarak diş teli tedavisinin daha başarılı sonuç vermesine imkan tanırlar.

Diş teli tedavisi hastaya özel olarak planlanır. Tedavinin ne kadar süreceği hastayla ilgilidir. Bu sürecin içinde lastik tedavisi de yer alır. Ortodontist, gerekli muayeneyi yapar. Diş teli lastik tedavisinin ne kadar süreceğini belirler. Tedavi sürecinde hasta her ay periyodik olarak kontrole gider. Ortodontist, ilerlemeleri kaydeder.

Diş teli lastiği tedavisi genel olarak 3-6 ay sürebiliyor. Sürenin kısalması hastanın tedaviye verdiği yanıtla ilgilidir.

Ortodonti Muayene Ücreti

Türk Diş Hekimleri Birliğinin yayınladığı 2020 yılında diş hekimlerinin uygulayacakları ağız&diş sağlığı muayene ve tedavi ücret tarifesi bulunuyor. Ücretlendirme, bölgelere göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin; Adana, Bursa, Ankara, İzmir, İstanbul gibi 1. sınıf şehirde yaşıyorsanız, diş hekimi muayenesi KDV dahil 110, uzman diş hekimi muayenesi 135 TL’dir.


Ağız&diş sağlığı merkezinde ilk muayene ücretsizdir. Gece 23.00’a kadar muayene olmak için gidebilirsiniz. Muayene ve röntgen sonucuna göre diş hekimi, dişlerinizdeki problemleri gösterecektir. Problemlerin giderilmesi için nasıl bir tedavi uygulanması gerektiğini anlatacaktır. Tedavi ve ücret planlamasını size açıklayacaktır.

Ortodonti Ölçü Alma

Ortodonti tedaviye başlanmadan önce ağızda hiç çürük diş olmaması gerekiyor. Tedavinin başlanabilmesi için tüm dolguların, diş taşı temizliğinin yapılmış olması önemlidir. Ortodontist panoramik röntgen isteyerek, ortodonti 20 yaş dişi kontrolü, diş köklerinin genel durumu, gözden kaçan ara yüzdeki çürükleri, kemik dokularının sağlığını inceler.

Tedavi şartları oluşturulduktan sonra ağız içi&dışı fotoğraflar çekilir. Ortodontistin kullandığı yönteme göre iki türlü diş ölçüsü alınır. Birincisi kaşık denilen hastaya özgü plastik malzeme ağza yerleştirilir. Özel dolgu malzemesiyle doldurulur. Dişin kalıbı çıkarılır. Bu kalıp üzerinde braketler hazırlanır.

İkincisi daha hızlı ve güvenli olan 3D modelleme yöntemidir. CAD CAM denilen yöntemde, hastanın ağız içi özel  tarayıcı ile taratılır. Bilgiler, bilgisayardaki programa aktarılıyor. Program, hastanın diş ölçülerine göre braketlerin nasıl hazırlanacağını gösteriyor. Ağız içi tarayıcı ve dijital ölçü alma süreci 3-5 dakika sürüyor. Aynı gün içinde yeni dişin ölçüsünün alınıp, hazırlanabiliyor.

Ortodonti Ne Kadar?

Türk Diş Hekimleri Birliği 2022 yılı ortodonti diş teli tedavi ücreti taban fiyatları listesine göre;

– Metal diş teli; tek çene – 12000, çift çene 12000 – 16000

– Şeffaf diş teli; tek çene 23000 – 25000, çift çene 23000 – 28000

Yukarıdaki fiyatlar genel fiyatlardır. Dişlerdeki çapraşıklık düzeyi, hekimin tecrübesi, kullanılacak ortodonti malzemeleri fiyatı belirliyor.  Ortodonti tedavisinden önce dişlere dolgu yapılması, diş taşlarının temizlenmesi, röntgen çekimleri, kliniğin teknolojik donanımı tedavi ücretini belirlenmesinde diğer etkenlerdir. İlk muayenenizi ücretsiz olarak, size sunulacak tedavi yöntemini ve ücret planlamasını öğrenebilirsiniz.

Ortodonti Öncesi ve Sonrası

Tedavinin sonucunun görülmesi açısından ortodonti öncesi sonrası çekilen fotoğraflar büyük önem taşıyor. Ortodontist bu fotoğraflarla tedaviyi, gelişmeleri değerlendirme fırsatı buluyor. Hasta ağzındaki sonuçtan memnun kalmışsa teller sökülüyor. Hasta, tedaviden memnun kalmışsa, hekim bunu mesleki bir gurur olarak addedebilir. Fotoğrafları kendini geliştirmek, sonraki tedavilerde kullanmak için saklayabilir.

Ortodontinin genel kurallarına göre yapılan tedavi sonrası ortodonti ile düzelen dişler konuşmada olumlu değişikliğe yol açabiliyorlar. Tedavi öncesinde dengesiz dudak formuna sahip olanlar, istirahat durumunda bile dengeli dudak formuna kavuşuyorlar.

Çarpık dişlerin, yerlerine düzenli dizilmeleri için yeterli alan olmayabilir. Bu durumda ortodonti çene genişletme

yapılır. Günümüzde üst çene genişletmesi daha yaygındır. Daimi dişlere yer açmak için ağzın çatısını yavaş yavaş genişleten bir aygıt kullanılır. Tedavi sonrasında ağızdaki çarpık dişler, yerini düzgün sıralanan dişlere dönüşürler.

Ortodonti, diş hekimliğinin bir dalıdır. Çene yapısı, dişlerin dizilimi, mükemmel gülüş sağlama ilgi alanına giriyor. Genellikle halk arasında diş teli tedavisi olarak bilinir. Gelişen teknolojiyle birlikte görünmez diş teli ile şeffaf plaklar daha çok tercih edilmektedir. Ortodonti tedavisini ortodontist adı verilen uzman diş hekimleri yapıyor.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız