Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır?

Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır? Ağızda bulunan dişlerin ne kadar önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Buna rağmen gerekli önem verilmediğinden, yetersiz/düzensiz bakım yapıldığından çürük diş oluşuyor. Bunun sonucunda da ağızdaki sağlam dişlerin sayısı azalıyor. Dişlerin çürümesi için birçok neden bulunuyor. Ağrı yapmasının yanı sıra sağlam dişleri de etkileyeceği için zamanında önlemini almanızda yarar vardır. Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır?

Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır?

Halk arasında çürük dişlerin ağrı yaptığı kanısı vardır. Aksine sağlam dişler de ağrı/sızı yaparlar. Dişlerde hissedilen ağrılar diş, diş eti ve çene kemiğinden kaynaklanıyor. Sağlam dişin ağrımasına yol açan nedenler;

– İki diş arasına sıkışmış gıdanın yaptığı basınç,

– Diş eti hastalıkları,

– Dişte oluşan çatlaklar,

– Diş eti çekilmesi nedeniyle ortaya çıkan diş kökü yüzeyi,

– Sinüzit,

– Diş minesinde oluşan aşınmalar,

– Darbeye maruz kalma,

– Ağız içi bakım ve hijyenin yetersiz/ hiç yapılmıyor olmasıdır.

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır? Çeşitli nedenlere bağlı olarak dişler çürüyebilir, çürük diş ağrısı yaşanabilir. Diş ağrısını gidermeye çalışmadan önce çürük diş neden ağrır bilinmesi gerekiyor. Çürükler dişlerdeki sinir pulpasını ve hassas dentini ortaya çıkarıyor. Yiyecek ve içecek sonrası ağrı oluşabiliyor.

Çürük diş ağrısının önüne geçmek için her yiyecek ve içecekten sonra çürük diş fırçalamak ve diş ipi kullanmak gerekiyor. Dişlerin arasına giren artıklar temizlendikten sonra tuzlu ılık su, karanfil yağı ağrının hafifletilmesinde yararlıdır.

Çürük Diş Nasıl Geçer?

Çürüyen diş kendi kendine veya evde uygulanacak yöntemlerle geçmez. Mutlaka tıbbi müdahale gerekiyor. Çürükler diş kökünde, azı dişlerinin üzerinde, iki dişin arasında oluyor. Diş ağrıyorsa ve görünürde çürük yoksa çürük diş kökü olabilir.

Diş röntgen filmi, muayene sonucunda dişin kurtarılıp kurtarılamayacağı tespit ediliyor. Erken aşamada diş çürüğü tespit edilirse florür yardımıyla diş minesi onarılıyor. ilerleme seviyesine göre dolgu yapılabiliyor. Kanal tedavisi uygulanıyor. En son olarak da diş kurtarılamayacaksa çürük diş çekimi yapılıyor. Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır?

Çürük Diş Zararları Nelerdir?

Sepette bulunan çürük bir domatesin tüm sepeti çürütmesi gibi çürük diş zararları bulunuyor. Diş kökleri çene kemiğine gömülü oldukları için dişte oluşan bir ağrı direk beyne vuruyor. Bunun dışında çürük ön diş sosyal yaşamı ve yaşam kalitesini düşürüyor. Genel olarak çürük dişin oluşturduğu zararlar şunlardır;

– Baş ve kulak ağrılarına sebebiyet verebilir.

– Diş eti bozukluklarına ve iltihaplanmalara yol açabilir.

– Ağızda oluşan çürük diş kokusu kötü ağız kokusu olarak çevreye yansıyabilir.

– Diş kayıplarına, bozukluklarına yol açabilir.

– Besinlerin tam olarak çiğnenmesini önlediği için sindirim problemlerine yol açabilir.

– Konuşma bozuklukları oluşur.

Çürük Diş Yanındaki Dişleri Çürütür mü?

Çiğnerken, sıcak/soğuk içecekler tüketirken dişlerde oluşan hassasiyet, sızı  çürük diş belirtileri olarak kendini gösteriyor. Gerekli tıbbi önlem alınmadığı takdirde çürüme devam edecek, yandaki dişlere de sıçrayacaktır. Çünkü dişin çürümesine yol açan bakteriler sadece bir dişle durmayacaklardır. Siz önleminizi almadığınızda diğer dişlere de sıçrayacaklardır.

Çürük Diş Boğaz Ağrısı Yapar mı?

Dişte oluşan çürük, dişin pulpasına (özü) ulaştığında, pulpa inflamasyona uğruyor. Bunun sonucunda apseler ve boğazda şişmeler görülüyor. Bu da kişiye boğaz ağrısı olarak yansıyor. Bu durumda hiç vakit kaybetmeden ağız ve diş sağlığı merkezine gidip, kanal tedavisi yaptırmanızda yarar vardır.

Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

Ağzında çürük dişi bulunanların en çok merak ettikleri çürük diş çekilir mi sorusudur. Bir çürük dişin çekilmesi için kurtarılamayacak duruma gelmesi gerekiyor. Dişin çürüme aşamasına göre farklı tedavi yöntemleri uygulanıyor. Diş hekimi, dişi kurtarmak için her türlü bilgi ve teknolojiyi kullanıyor.

Ağızda oluşan çürük dişe önlem alınmadığı zaman, çürük ilerlemeye devam edecektir. Örnek olarak ön diş arası çürük oluştuğunda çürük her iki dişi de tehdit edecektir. Diş etinde iltihaplanma, diğer dişlerin çürümesi, boğaz, kulak, lenf bezlerinin ağrıması gibi sonuçlara sebebiyet verecektir.

Çürük Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Evde?

Diş ağrısı istenmeyen zamanlarda kendini gösterebilir. Kısa süreli bir çözüm arayanlar çürük diş ağrısı nasıl geçer evde araştırmasını yapıyorlar. Antioksidan özelliğinden dolayı karanfil ve karanfil yağı en çok kullanılan yöntemdir. Karanfili çürük dişin üzerine koymak, dişin uyuşmasını sağlayacaktır.

Zerdeçal, sarımsak ve karabiber doğal antiseptiktirler. Bir çay kaşığı zerdeçalı suyla karıştırıp, macun kıvamına getirin. Ağrıyan dişin üzerine uygulayın.

Nane, maydanoz ve ada çayı diş ağrısını dindirmede  etkilidirler. Ada çayını çay olarak demleyip, gargara yapabilirsiniz. Nane ve maydanozu bir tutam dişinize uyguluyorsunuz.

Çürük Diş Yüzde Uyuşma Yapar mı?

Dişte oluşan çürük tedavi edilmediği sürece önce dişin iç dokularında, kök ucunda, çevresinde iltihap oluşturur. Bu süreçte de tedavi uygulanmazsa önce çevre dokularda sonra da yüz bölgesinde yaygın abselere yol açabiliyor. Bakteriler yüzde bulunan sinirlere saldıracağı için bunu yüzünüzde uyuşma olarak hissedebilirsiniz.

Çürük Diş Düzelir mi?

Çürük dişler, tıbbi önlemler ve tedaviler uygulanmadığı sürece kendiliğinden düzelmezler. Diş fırçalaması, diş ipi, kullanılan doğal yöntemler, çürüğün gelişmesini yavaşlatabilir. Fakat dişin eski sağlığına kavuşmasını sağlamaz.

Dişi kurtarmak istiyorsanız ağız ve diş sağlığı merkezine gidip, çürüğü ve nedenlerini ortadan kaldırmalısınız.

Ön dişlerinizin arasında oluşan çürük, görünümünüzü olumsuz etkileyecektir. Güvenle konuşmak ve aynaya korkusuzca bakmak istiyorsanız ön diş çürük kaplama yaptırabilirsiniz.

Çürük Diş Sallanır mı?

Her çürük dişin sallanacağı gibi bir durum söz konusu değildir. Bir diş ister sağlam ister çürük olsun eğer diş kökü sağlam değilse sallanmaya mahkumdur. Bunun nedeni diş etinin çekilmesi, diş kökünün ortaya çıkması, diş kökünü tutacak bir desteğin olmamasıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak için diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır?

Çürük Diş Eski Haline Döner mi?

Çürük Olmayan Diş Neden Ağrır? Dişlerine önem verenler düzenli aralıklarla ağız ve diş kontrolünü yaptırıyorlar. Bunun sonucunda da olası çürük ve diş eti hastalıklarına karşı önlemi almış oluyorlar. Beslenmeye ve fizyolojik yapıya bağlı olarak diş minelerinde aşınma, diş tartarı oluşması, diş eti çekilmesi yaşanabilir. Bu durumlar dişin çürümesine davetiyedir. 

Bu sorunlar tespit edildiğinde diş kurtarılıyor. Eski haline döndürülüyor. Diş minesini kurtarmak için flüorür takviyesi yapılıyor. Diş taşları temizleniyor. Diş eti hastalıklarının altındaki nedenler ortaya çıkarılıp, tedavi ediliyor.

Periyodik olarak dişlerini kontrol ettirmeyenlerde oluşan diş çürükleri, çürük diş kanaması seviyesine göre tedavi uygulanıyor. Dolgu veya kanal tedavisi yapılarak dişin eski haline kavuşturulması sağlanıyor.

Çürük Diş Lenf Bezini Şişirir mi?

Lenf bezleri, zararlı mikroorganizmalara karşı vücudun savunma yapılarıdır. Dişlerde oluşan diş çürüğü lenf bezi

etkile. Diş eti dokusu ve çevre dokulara ilerleyen zararlı mikroorganizmalar boyunda bulunan lenf bezlerinin şişmesine yol açarlar. Lenf bezlerinin şişmesi demek vücutta iltihaplı bir bölge olduğunun işaretidir.

Çürük Diş Röntgende Nasıl Anlaşılır?

Diş hekimleri, dişlerin durumlarını görmek, çürük dişleri tespit etmek için diş röntgeni istiyorlar. Bazı hastaların aklına çürük diş filmde nasıl görünür gelebilir. Röntgen filminde sağlam dişler beyaz olarak görünür. Çürük dişler ise koyu görüntü verirler.

Diş çürükleri sosyal yaşamı ve kalitesini olumsuz etkileyen hastalıklardandır. Gerekli önlem ve tedavi uygulanmadığında sağlam dişlerin de çürümesine yol açıyor. Karanfil, sarımsak, zerdeçal gibi doğal yöntemlerle ağrı dindirilebilir. ama bu yöntemler anlık çözümlerdir. Kalıcı çözüm için diş hekimine görünmenizde yarar vardır.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız

5/5 - (4 OY VERİLDİ)