Diş Apsesi Nasıl Geçer

Diş Apsesi Nasıl Geçer Ağız ve diş bakımı düzenli ve yapılmadığı zaman diş apsesi oluşabiliyor. Diş apsesi, bakterilerin diş kökü veya diş etine yerleşerek enfeksiyon oluşturmaları sonucunda ortaya çıkar. Erken teşhis ve tedavi edilmediğinde diş kaybıyla beraber daha ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Dişinizde sürekli ağrı, hassasiyet, ateşlenme, yanakta şişkinlik oluştuğunda en kısa sürede ağız ve diş sağlığı merkezine görünmelisiniz.

Ağız ve diş hijyeni yeterli sağlanmadığında bakteri, diş ve diş eti arasındaki boşluğa yerleşir. Tedavi uygulanmadığında kendi yolunu bulacaktır. Yayıldığı alanda iltihap (irin) ve şişmeye sebebiyet verecektir. Bu şişkinlik ve irine apse adı veriliyor. Diş apsesi erken teşhis ve tedavi edilmediğinde daha ciddi hastalıklara yol açabiliyor.

Diş Apsesi Neden Olur?

Ağız ve diş bakımı konusuna önem vermeyenler diş apsesi nasıl olur diye sorabilirler. Diş  apsesinin oluşması için birçok neden bulunuyor. Bunun en başında ağız ve diş hijyeninin sağlanmaması geliyor. Kötü ağız alışkanlıkları olarak nitelendirilen; düzenli olarak dişleri fırçalamama, diş ipi kullanmama, ağız gargarası yapmama diş apsesi ve çürüğü riskini artırmaktadır.

Aşırı şekerli ve asitli besinler dişler için oldukça zararlıdır. Asit ve şeker diş minelerini hızlı şekilde aşındırıyorlar. Bunun sonucunda da dişlerde çürükler, diş etinde ayrılmalar oluşuyor. Bunun sonucunda da diş çürüğü ve apse oluşabiliyor.

Diyabet veya başka türden otoimmün rahatsızlığı diş apsesine neden olabilir. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmadığında diş apsesine yakalanma oranı yüksektir.

Kötü ağız alışkanlığı, asitli, şekerli besinler sonucunda bakteriler;

– Diş boşluklarından,

– Yaralı, kırık dişlerden,

– Önceki tedavi sürecinden,

– Dişler arasında kalan yiyecekler sonucunda diş kökünde veya diş etinde oluşmaya başlarlar. Örneğin periodontal apse (diş etlerinde apse) oluştuğunda diş kökünü çevreleyen doku (periodontal ligama) ile diş tabanının ayrılmasına yol açar. Bu boşlukta bakteriler birikmeya başladıkça iltihap (irin) oluşur.

Diş Apsesi Yüz Şişmesi Nasıl Geçer?

Diş apsesi dikkate alınması ve önem verilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Önem verilmezse, diş apsesi tedavi edilmezse daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu nedenle diş apsesi yüz şişmesi nasıl geçer diye araştırma yapılmadan, diş hekiminizle görüşmenizde yarar vardır.

Diş apsesi, enfeksiyonun köke ve çevre dokulara ilerlediğinin göstergesidir. Tedavi edilmediği takdirde veya diş apsesi nasıl geçer diye araştırmayla vakit kaybedildiğinde diş kökü kaybedilecektir. Diş kökü kaybedildiğinde diş apsesi ağrısı kesilecektir. Fakat şişkinlik devam edecektir. Çünkü bakteriler yan dişlere ve dokulara saldırmaya başlamıştır.  Tedavi edilmeden kullanacağınız antibiyotikler sadece şişkinliğin inmesini sağlayacaktır.

Dişlerdeki çürüğü tamamen yok etmek için diş hekiminin tedavi etmesi gerekiyor. Ağrı kesicilerle, doğal yöntemlerle şişkinlik yok edilemez. Diş hekimi öncelikle  antibiyotik tedavisi uyguluyor. Bölge uyuşturularak, irinli bölge temizleniyor. Diş kökü çok zarar görmemişse, maddeyle dolduruluyor.

Diş Apsesi Nasıl Anlaşılır?

Diş eti sorunları genellikle kronik şekilde ilerlerler. Bu nedenle belirtilerini geç gösterirler. Pulpa (sinirler) üzerinde oluşan apseler, akut dönemlerde ciddi ağrılarla kendini gösterir. Aşağıdaki belirtiler, diş apsesinin oluştuğunu gösterir;

– Dişte rahatsızlık oluşur. Dişe baskı uygulandığında, dişin kemiğin içine doğru hareket ettiği hissedilir.

– Yüzde şişkinlik meydana gelir.

– Sıcak/soğuk yiyecek/içeceklere hassasiyet oluşur.

– Ağızda kötü tat ve koku oluşur.

– Hafif ateşlenme görülür.

– Lenf bezlerinde şişme görülebilir.

– Genel kırıklık görülür.

Diş Apsesi Kendiliğinden Patladı

Diş apsesi içindeki irin zayıf bir doku bulduğunda dışarı doğru akar. Buna halk arasında diş apsesi patlatma deniliyor. Diş apsesi patladığında bazı kişiler rahatsızlığın geçtiğini sanıyorlar. Halbuki rahatsızlık geçmemiştir.Sadece rahatsızlığın oluşturduğu iltihap boşalmıştır. Bakteriler yeni iltihap oluşturmaya devam edeceklerdir.

Diş apsesi boşaldığında ağız içi iyice temizlenmelidir. Ilık tuzlu suyla periyodik aralıklarla ağız çalkalanmalıdır. En kısa sürede kontrol için diş hekiminize gitmenizde yarar vardır.

Diş Apsesi Patlarsa Ne Olur?

Diş Apsesi Nasıl Geçer İlk defa diş apsesi sorunu yaşayanlar diş apsesi patlaması endişesini yaşıyorlar. Diş apsesinin kendiliğinden patlaması, ağrının ve bölgeye uygulanan baskının azalması demektir. Bazı durumlarda klinik ortamda diş hekimi diş apsesi boşaltılması tedavisini uyguluyor.

Diş apsesi kendiliğinden patladığında  veya diş hekimi kontrolünde patlatıldıktan sonra tamamlayıcı tedavi süreci başlıyor. Bu sürece kadar sık sık sıcak ve nemli kompres yapmalısınız. Periyodik aralıklarla ağız hijyeni için tuzlu suyla gargara yapmalısınız.

Diş Apsesi Nasıl İner?

Sadece diş etinde oluşan, dokuya zarar vermeyen diş apsesi kısa sürede kendiliğinden geçebiliyor. Fakat diş apsesi geçmiyor ve sık sık yineleniyorsa diş hekimine görünmenizde yarar vardır. Diş kökünde veya diş ile diş eti arasında oluşan diş apsesi önlem alınmadığı takdirde kendiliğinden geçmez.

Diş apsesinin sebebiyet verdiği şişkinlik antibiyotikle geçer. Antibiyotikle iltihap kurutulur. Bu tedaviden sonra diş kökü temizlenir. Dişin durumuna göre tedavi uygulanır.

Diş apsesi büyükse ve ciddi ağrılara yol açıyorsa,klinik ortamda apse boşaltılıyor. Apsenin inmesi ve kişinin rahatlaması sağlanıyor.

Diş Apsesi Tehlikeli midir?

Diş apsesi ciddiye alınmadığı zaman tehlikeli sonuçlar doğurabilecek bir rahatsızlıktır. Ciddiye almayanlar ve diş apsesi öldürür mü diye yaklaşımda bulunanlar olabilir. Diş köküne ve dokulara yerleşen mikroorganizmaların tedavisi yapılmadığında sürekli yayılmaya devam edeceklerdir. Mikroorganizmalar dokulardan kemiğe geçebiliyorlar. Kemiğe ulaştıklarında osteomiyelit (kemik iltihabı) hastalığına yol açacaklardır. Bunun sonucunda da diş kökünde tümör oluşumuna zemin hazırlayacaklardır.

Basit bir apse,şişkinlik olarak görülen bu rahatsızlık önlem alınmadığı takdirde hem yaşam kalitesini düşürecek hem de ciddi hastalıklara yol açacaktır. Ağız ve diş sağlığı merkezinde muayene olarak basit bir tedaviyle sorununuzdan kurtulabilirsiniz.

Diş Apsesi Vücudu Nasıl Etkiler?

Diş Apsesi Nasıl Geçer Diş apsesi sadece ağız bölgesini etkilemiyor. Dişler çene kemiğine gömülüdürler. Sinirler ve dokularla yüz, kulak, boyun, beyin gibi organlarla bağlantılıdırlar. Dişlerde oluşacak bir enfeksiyon sinirler yardımıyla diğer organları uyaracaktır. Bu durumdan diğer organlar da etkilenecektir.

Baş, kulak, göz, boyun, çene ağrısı diş apsesi etkileri olarak kişiye yansıyacaktır. Bu organlarla birlikte diş apsesi tükürük bezi üzerinde de etkisini gösterecektir. Diş apsesi, vücutta genel bir kırıklık hissi oluşturur. Bu his eklemlerin enfeksiyona tepki vermesinden kaynaklanıyor. Genel kırıklık diş apsesi eklem ağrısı yapar mı diye merak edenlerin aradığı yanıt olacaktır.

Genel kırıklıkla birlikte diş apsesi yutkunma zorluğu ortaya çıkaracaktır. Enfeksiyon nedeniyle bademcikler olumsuz etkilenecektir. Buna tepki olarak şişecek ve yutkunma zorluğu yaşamanıza yol açacaktır.

Diş tedavisi yapılmadığı sürece bu ağrılar şiddetlenerek artacaktır. Diş apsesi çenede şişlik dişlerde hassasiyet oluşturduğunda diş hekimine görünebilirsiniz. Uygun bir tedavi yöntemiyle diğer organların da zarar görmesini önlemiş olursunuz.

Diş Apsesi Ateş Yapar mı?

Diş Apsesi Nasıl Geçer Diş apsesi enfeksiyona bağlı olarak gelişen bir klinik tablodur. Kendini çeşitli belirtilerle gösterir. Bu belirtilerden biri de ateştir. Ateş, ateşlenme vücudun  enfeksiyona karşı kullandığı bir savunma yöntemidir. Diş apsesinde her kişi aynı derecede ateşlenmez.

Bazı kişiler hafif ateş yükselmesi yaşarken, bazılarında yüksek ateş görülebilir. Şayet siz veya ailenizden biri yüksek ateş şikayetinde bulunuyorsa diş apsesi belirtileri olabilir. Ateş, sadece belirtilerden biridir. Dişlerde hassasiyet varsa, diş apsesi ağrı kesici ilaçlarla geçiştirmeye çalışmayın. En kısa sürede diş hekimine gitmeniz en doğrusu olacaktır. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemiyle hem ateşin hem de enfeksiyonun önünü kesmiş olursunuz.

Diş Apsesi Şişliği Nasıl Geçer?

Ağız ve diş hijyeni sağlanmadığında, yeterli bakım yapılmadığında diş apsesi enfeksiyonu görülüyor. Özellikle apse diş fırçalama yetersiz ve bilinçsiz şekilde yapıldığında ortaya çıkıyor. Apse kendini diş eti bölgesinde ve yanaklarda şişkinlik olarak gösteriyor.

Diş etindeki şişkinlik kendiliğinden patladığı, klinik ortamda patlatıldığı zaman geçiyor. Yanaklardaki şişkinlik hastalık tedavi edildiğinde geçiyor. Diş hekimi, diş apsesi için antibiyotik  tedavisi uygulayarak öncelikle şişkinliğin giderilmesini sağlıyor. Enfeksiyonun daha da ilerlemesini istemiyorsanız, şişkinliğin kendiliğinden geçmesini beklemeyin. Vakit kaybetmeden ağız ve diş sağlığı kliniğine giderek uygun tedaviyi başlatmanız önemlidir.

Diş Apsesi Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş apsesinin verdiği ağrı en şiddetli ağrılardandır. Çünkü diş köklerindeki sinirler direk beyinle bağlantılıdır. Sinirlere uygulanan baskılar, direk beyni tetikliyor. Bu da ağrı olarak size geri yansıyor. Özellikle gece yarıları gelen ağrı atakları için ağrı kesiciler, diş apsesi antibiyotik kullanımı en yaygınıdır. Bu ilaçlar, sadece enfeksiyonun yayılmasını önlemek, ağrıyı dindirmek için geçici çözümdür. Kalıcı ve kesin çözüm dişin tedavi edilmesidir.

Diş apsesinin kalıcı olarak giderilmesi için diş hekimi kontrolü şarttır. Diş hekimi, muayene ve röntgen sonuçlarına göre antibiyotik uygulamasıyla tedaviye başlıyor. Antibiyotikle iltihap kurutulduktan sonra diş apsesi için iğne vuruluyor. Bu iğne lokal anestezi içindir. Diş yuvasına bir delik açılıyor. Böylece dişe uygulanan baskı azaltılıyor. Dişin ölü yuvası temizleniyor. Dezenfeksiyon yapılır. Boşluğa dolgu işlemi uygulanıyor. Yapılan bu işleme diş apsesi ameliyatı denilebilir. Bu işlem sonucunda diş apsesi ağrınız kalıcı şekilde çözülmüş oluyor.

Diş apsesi, yaşam kalitesini düşüren, kişileri zor durumda bırakan bir enfeksiyonel rahatsızlıktır. Erken teşhis ve tedavisi yapılmadığında, istenmeyen ciddi hastalıklara davetiye çıkarabiliyor. Ağrının giderilmesi için geçici olarak ağrı kesiciler ve antibiyotik kullanılabilir. Fakat en doğru yöntem diş hekimi tedavisidir.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız

4.5/5 - (8 OY VERİLDİ)