Bruksizm Ne Demek?

Bruksizm Ne Demek Ağız ve diş sağlığı ile ilgili problemler genetik ya da yapısal kökenli olabiliyor ve sık rastlanan bazı problemler oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabiliyor. Yaygın görülen ağız içi problemlerden biri olarak ifade edilen ve diş gıcırdatma olarak da bilinen bir rahatsızlık olan bruksizm ne demek belirtileri neler ve nasıl sonuçlara yol açabilir? Bruksizm, engellenemeyen çene hareketlerine bağlı olarak, dişlerin sıkılması ve normal zamanda söz konusu olmayan seslerin çıkarılması şeklinde tanımlanıyor. Bu durum genellikle uyku sırasında ortaya çıkıyor. Bruksizmin varlığı durumunda soğuğa hassasiyet gelişebiliyor ve dişlerde aralanma ya da sallanma gözlenebiliyor. Ayrıca dişlerini istemsiz bir şekilde gıcırdatan kişiler, çene eklemi ve çiğneme kasları ile dişler arasında oluşan dengesizliğe bağlı olarak yüz ve başta kronik ağrılar çekiyor. Bu problem, özellikle ön dişlerin çiğneyici yüzeylerinin aşınmasına, ağız ve çevre dokularla ilgili rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden oluyor. İstemsiz olarak gerçekleşen bu hareketler oldukça güçlü olduğundan arka dişlerin çıkıntılı kısımları ile ön dişlerin köşelerinde mikro çatlaklar oluşturuyor ve zamanla büyüyen bu çatlaklar dişlerin kırılması ile sonuçlanabiliyor.

Bruksizm Ne Demek, Nedenleri Neler ve Nasıl Teşhis Edilir?

Bruksizm ne demek sorusu en kısa şekilde, dişlerin istemsiz bir şekilde gıcırdatılması olarak yanıtlanıyor ve bu yanıtın hemen arkasından da bunun neden yapıldığı sorusu geliyor. Bruksizm genetik nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen bir sorun olmakla birlikte, bu problemin temelinde duygusal stres altında olmak yatıyor. Stres ilk etkilerini ağız dokuları üzerinde gösteriyor ve hem diş gıcırdatmasının ortaya çıkmasına hem de şiddetinin artmasına neden oluyor. Titiz, hassas ve aşırı sinirli kişilerde bruksizmle daha sık karşılaşılıyor. Dişlerin sıralanışındaki bozuklukların da tek başına ya da başka nedenlerle birlikte bruksizme yol açabileceği değerlendiriliyor. Uzman hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilen muayenelerde bruksizm teşhisi konulmadan önce hastalarımızın bazı sorulara yanıt vermesi bekleniyor. Bu sorulara karşılık kişinin uyurken diş gıcırdattığının söylenmiş olması, boyun ve omuz bölgesini etkileyen ağrısı bulunması, eklemlerinin klik sesi çıkarıyor olması, uyandıktan sonra yüz kasları ve çene eklemi ile kulaklarda yorgunluk hissinin ve ağrının olması, dişlerde hassaslık olması gibi yanıtlar alınıyorsa bruksizmin varlığı değerlendiriliyor.

Bruksizm Ne Demek ve Nasıl Tedavi Edilir?

En az bruksizm ne demek sorusu kadar bu sorunun nasıl ortadan kaldırılabileceği konusu da merak ediliyor. Zira bu sorunun tedavi edilmemesi çene yapısının bozulmasına yol açabiliyor. Yaşam tarzına özen göstererek stres kaynaklarından uzaklaşmak diş gıcırdatması ile mücadele etmenin ilk aşamasını oluşturuyor. Tedavi daha çok akut sorunların çözümünü hedefliyor. Diş sorunlarından kaynaklanan bir durum söz konusu ise öncelikle bu sorun gideriliyor ya da diş hekimi ve fizyoterapistin ortak çalışması ile kas gevşemesi sağlayacak tedaviler uygulanabiliyor. Bu uygulamaların yetersiz kalması halinde stresle mücadele etme yöntemlerine başvurulması öneriliyor. İlaç enjeksiyonları da tedavinin bir parçası olarak kullanılabiliyor. Diş gıcırdatma sonucu dişlerde oluşabilecek hasarı engellemek üzere gece koruyucuları olarak da bilinen şeffaf plaklardan yararlanılıyor. Tedavi için çeşitli yöntemler kullanılmakla birlikte diş gıcırdatma sorununun tamamen ortadan kaldırılması her zaman mümkün olmayabiliyor. Her tedavi yöntemi herkeste aynı sonucu vermediğinden kişiye özel uygulama yapmak tedavi başarısını artırıyor. Hastalığın seviyesi de seçilecek yöntem konusunda etkili oluyor. Diş gıcırdatmanın ne yoğunlukta olduğuna ve hangi sebeplerden kaynaklanarak ne tür sonuçlar meydana getirdiğine bağlı olarak, diş eksikleri ve diğer problemlerin tedavisi, kas gevşetici ilaç kullanımı, psikoterapi, eklem kapsülün yıkanması, gece plağı kullanımı gibi yöntemlerden biri tercih edilebiliyor.

Sosyal Medyalarımız