Genelde uyku esnasında ön plana çıktığı görülen bruksizm hastalığı nedir? Gün içerisinde birçok kez boy gösterebilen ve ne yazık ki hayatımızda olumsuz etkilere sebebiyet veren stresin bu rahatsızlığın oluşumundaki payı çok büyüktür. Dişlerin sıkılması, gıcırdatılması ve çene kenetlenmesi şeklinde boy gösteren bu rahatsızlık, dişleri sıkmanın yanı sıra sıkma halindeyken hareket ettirilmesi şeklinde de ön plana çıkmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip birçok hasta içerisinde bulunduğu bu durumun farkında dahi değildir. Bu durum uyku esnasında boy gösteren rahatsızlığı karşınıza çıkarsa da sadece geceleri değil gündüzleri de ortaya çıkabilen bu rahatsızlığın zaman konusunda değişiklik gösterebileceğini de gözler önüne serecektir. Peki, ya rahatsızlığın kendisinde olduğunu fark etmeyen kişiler ne yapmalı? Tabi ki bünyemizde yer alan uzman doktorlarımıza muayene olmalı. Öyle ki muayene sonucu eğer varsa diş minelerinin zarara uğraması, aşınmalar, yapı olarak ağızda görülen bozukluklar, dil yarası, ağız içinde meydana gelen yaralar, çene eklemlerinde ortaya çıkan ağrılar, baş sırt ve boyun ağrıları şeklindeki problemler ortaya çıkacaktır. Böylece doktorlarımız rahatsızlığa dair teşhiste bulunabilecektir. Erken teşhisse bu rahatsızlıkta da tıpkı diğer rahatsızlıklarda olduğu gibi büyük önem arz edecektir.
Diş Gıcırdatması Olarak Da Bilinen Bruksizm Hastalığı Nedir?
İlerleyişi sinsi olan bu nedenle de tehlike arz eden bruksizm hastalığı nedir? Kalitesiz uykunun bu rahatsızlık için belirti niteliği taşıdığını bilmelisiniz. Sabah kalktığınızda başınız ve çenenizde şiddetli ağrılar hissediyorsanız o halde bu durumun da rahatsızlığın belirtileri arasında olabileceğinden sizlere söz edebiliriz. Dişlerinizin aşındığını fark ettiniz, diş etlerinizin yukarı çekildiğine şahit oldunuz, çene eklemlerinizde sızı ve kilitlenmeler var diyelim. O halde bu rahatsızlığın sizler için de geçerli olabileceği yüksek oranda ihtimaller arasında yer alacaktır. Gıcırdattığınız dişlerinizle çıkardığınız sesler bazen sizi uykunuzdan uyandırabilir bazense yanınızda bulunan kişilerce rahatsızlık hissine neden olabilir. Bu durum sadece uyku sırasında olmayacağı için sosyal yaşamda da benzer sorunları beraberinde getirebilecektir. Tedavi edilmediğinde diş kaybına ve hatta yüzünüzün doğal görüntüsünde meydana gelen olumsuz yöndeki değişikliklere neden olabilen bu rahatsızlık için uzman doktorlarımızın yanınızda olduğunu unutmayın. Zira söz konusu rahatsızlık giderek tahmin edemeyeceğiniz ciddi boyutlara ulaşabilir ve böyle bir durumda çok geç kalmış olabilirsiniz. Bakıldığında alt çenede yerinde çıkma gibi bir soruna da yol açabilen hastalığın cerrahi müdahaleleri gerekli kılması söz konusu ciddi boyutlardan yalnızca biridir.
Bruksizm Hastalığı Nedir Tedavisi Nasıldır?
Bruksizm hastalığı nedir sorusunun yanıtını artık bildiğinize göre bu konuda ne tür tedavilere başvurulacağına değinebiliriz. Beraberinde getirdiği ciddi sonuçlar ve erken teşhisin önemi göz önüne alındığında bu konuda ne tür tedavilere başvurulduğu da dikkat çeken sorular arasında yer alacaktır. O halde bu rahatsızlık için ilk olarak gece koruyucuları olarak da bilinen içeriğinin silikon olduğu diş plaklarına başvurulabilir. Herkes için yeterli tedavinin göstergesi olmayan ancak yine de birçok kişide etkililiğinden bahsedilebilecek olan bu plakların yanı sıra bir de kasları gevşetici ilaçlara başvurulmaktadır. Söz konusu ilaçlar ağız kaslarının sıkılmasıyla boy gösteren soruna yönelik büyük ölçüde etkili olacaktır. Tedavi yöntemlerinden bir diğeri de psikoterapidir. Kişilerin yaşadıkları psikolojik sorunlardan ötürü bu rahatsızlığı yaşamaları gözleri psikoterapi yöntemine çevirmektedir. Hatalı diş uygulamalarından da kaynaklanabilen rahatsızlık için bu konuda doğru uygulamalara başvurulması sağlanmalı bu durumsa diğer tedavi yöntemini açığa çıkarmaktadır. Eğer bu rahatsızlık için geç kalındıysa eklem kapsülünde yıkama sağlanarak tedavi gerçekleştirilebileceği de bilinmelidir.