Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir İnsanlar doğduktan belirli bir süre sonra dişleri çıkmaya başlıyor. Bebeklikten ergenliğe doğru bu dişler kademelerle çıkıyorlar. İlk olarak kesici dişler çıkıyor. Sonra sırasıyla köpek, azı, küçük azı dişleri çıkıyor. En son çıkan  20lik diş olarak adlandırılan azı dişidir. 20’lik dişlerin çıkması her insanda aynı etkiyi göstermiyor. Bazı insanlar sorun yaşamazken bazı insanlar ağrı, enfeksiyon gibi problemler yaşayabiliyorlar.

20’lik Diş Nedir?


Çocuklarda onlu yaşların sonunda, ergenlerde yirmili yaşlarda en son çıkan dişlere 20’lik diş denir. Bu dişler üçüncü büyük azı dişi olarak anılırlar. Alt ve üst çenede son sırada çıkarlar.

20’lik yaş dişlerinin en uygun çıkma zamanı 18-30 yaş arasıdır. Çocuklarda ikinci büyük azı dişi çıktıktan sonra yeterli çene kemiği mesafesi varsa 20’lik diş çıkıyor. Bu dişler çene ve kemik gelişimine bağlı olarak çıkıyorlar. Dişin arkasındaki yer darlığı, dişeti, kemik, komşu diş dişin çıkmasına engel olabiliyor. Bu gibi durumlarda diş gömülü olarak kalıyor. Engel kalktığında dişler çıkmaya başlıyor.

20’lik Diş Nasıl Çıkar?


20’lik yaş dişleri ağızdaki kesici,köpek ve azı dişlerinin çıkmasından sonra yeterli çene ve kemik gelişimi sağlandıktan sonra çıkıyorlar. Bu genellikle yirmi yaşlar civarında olduğu için bu isimle anılıyorlar. Çene yapısına göre ya gömülü kalıp çıkamıyorlar ya da düzenli/düzensiz şekilde çıkıyorlar.

Bu dişler çıkmaya başladığında çenede ağrı oluşur. Bu bazılarında şiddetli olur. Bazı insanlar hafif ağrıyla atlatırlar. Çenelerinde ağır hissedenler 20lik diş kaç günde çıkar sorgusunu yaşayabilirler. Çenede ağrı hissedilmeye başlandıktan ortalama 4 gün sonra dişeti yarılarak diş çıkmaya başlar.

20’lik Diş Hangisi?


Diş Ağrısına Ne İyi GelirAğızda alt ve üst çenede dişler sıralanıyor. Bu dişlerden 20 lik diş hangileri diye merak edilebilir. Alt ve üst çenenin en sonunda azı dişleri sıralanıyor. Bu azı dişlerinin sonunda çıkan dişler 20’lik dişlerdir. Bu dişlere üçüncü azı dişi deniliyor.

20’lik Diş Belirtileri


Çene ve kemik yapısı müsait olduğu durumlarda bu dişler normal azı dişi çıkar gibi belirtiler göstererek çıkıyorlar. Çenedeki yer müsaitliğine, yapısına bağlı olarak farklı belirtiler gösterebiliyorlar. Genel olarak görülen belirtiler şunlardır;

1- Dişetlerinde hassasiyet

2- Baş ağrısı

3-Dişlerde ağrı

4- Ağız kokusu

5-Çene ve kulakta oluşan ağrılar

6- Lenf bezlerinin şişmesi

20’lik Diş Kaç Tane Çıkar?


Süt dişlerinin dökülüp, bütün kalıcı dişlerin çıkmasından sonra 4 adet 4 köklü 20 lik diş çıkıyor. Bu dişler, alt ve üst çenelerde sıralanan dişlerin en sonunda yer alıyorlar.

20’lik Diş Ne İşe Yarar?


Diş Ağrısına Ne İyi GelirBu dişler ağız ve diş sağlığı bakımından önemli konulardan biridir. Bu dişlerin diğer dişlerden farkı yoktur. Diğer dişler gibi doğru pozisyon aldıklarında ana dişlerle aynı görevi görürler. Çiğneme fonksiyonuna önemli katkıda bulunurlar.

Çürük olmadıkları, ağızda doğru sıralandıkları takdirde 20lik diş zararları görülmez. Aksine daha fazla çiğneme yetisi kazandırır.

20’lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Evde Çözüm


20’lik dişlerin çıkması bazı kişilerde aşırı ağrılı olabiliyor. Bu durumda 20lik diş ağrısı nasıl geçer en çok araştırılan konuların başında geliyor. Doktora gidecek vaktiniz olmadığında 20lik diş ağrısına ne iyi gelir evde çözüm uygulamaları bulunuyor. İnternet ortamında da 20lik diş ağrısı ne iyi gelir kadınlar kulübü platformunda çeşitli öneriler bulunuyor. Bu uygulama ve önerilerden birini kullanarak diş ağrınızı hafifletebilirsiniz.

1-Soğuk kompres; Dişeti bölgesinde şişkinlik varsa soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Buz kalıbını veya buzu direk yanağınıza uygulamayın. Bir havluya sardıktan sonra şiş bölgenin olduğu yanağın dışına yerleştirin. Bu uygulamayı her 20 dakikada bir 20 dakika yapabilirsiniz. Bu uyguluma ağırlığı azaltacak, rahat bir uykuya dalmanızı sağlayacaktır.

2- Karanfil yağı; Küçük bir pamuk topuna birkaç damla karanfil yağı emdirin. Pamuğu ağrılı diş ve dişetine nazikçe sürün. Ağrının azalmasına yardımcı olacaktır.

3-Tuzlu su; Bir su bardağı ılık suya birkaç çay kaşığı tuz atın. Karışımdan bir yudum alarak ağız içinde çalkalayın. İşlemden sonra suyu tükürün. Tuzlu suyu ağrıyı hafifletip, şişkinliğin inmesinde yardımcı olacaktır.


4-Soğan; Birparça kuru soğanı ezin. Ezilmiş soğanı ağrıyan bölgenin üstüne koyun. Soğan antiseptik özelliğinden dolayı ağrıyı dindirecektir.

20’lik Diş Çekimi Zor mu?


Diş Ağrısına Ne İyi Gelir Bu dişler çenede düzgün ve sağlıklı şekilde sıralanıyorlarsa 20lik diş çekimi yapılmasına gerek yoktur. Fakat çürümüşse, yanındaki dişe baskı yapıyorsa 20lik diş çekilmeli mi diye sorabilirsiniz. Bu gibi durumlarda diş hekimlerinin ilk önerisi bu dişlerin çekilmesi olacaktır.

20’lik diş çekimi, diğer dişlerin çekimi gibidir. Dişlerin yapısı ve konumuna bağlı olarak lokal veya genel anestezi altında çekiliyorlar. Üst dişler bulundukları konum bakımından daha rahat çekiliyorlar. Bu bölgeye lokal anestezi uygulanıyor. Anestezi altındayken hiçbir şey hissetmeden dişiniz çekiliyor.

Alt çenede bulunan dişlerin konumları daha zor oldukları için 20lik diş cerrahi çekim yöntemiyle çekiliyor. Diş çektirme korkusu yaşayanlar 20lik diş ameliyatı zor mu endişesi yaşayabilirler. 20lik diş ameliyatı normal bir diş çekiminden daha zor değildir. Lokal anestezi altında diş eti açılıyor. Diş çekildikten sonra dişeti tekrar dikiliyor.

Dişlerin çekim sayısı, uygulanacak tedavi yöntemine bağlı olarak 20lik diş çekimi fiyatı değişkenlik gösteriyor. En uygun tedaviyi ve yardımı almak için diş kliniğiyle irtibata geçebilirsiniz.

20lik diş cerrahi çekim sonrası iyileşmenin hızlı ve sağlıklı olması için bazı tedbirleri uygulamanız gerekiyor.  Kanamayı artırıp, iyileşme sürecini uzattığı için 20lik diş çekimi sonrası sigara içmeyin. İlk 24 saat boyunca sigara içmeyin ve bu bölgede çiğneme yapmayın.

20’lik Diş Ateş Yapar mı?


20’lik diş çıkarken her kişide aynı 20lik diş ağrısı  ve ateşi göstermez. Dişetini yırtarak çıktığı için ateş yapar. Yetişkinler bu ateşle kolay başa çıkabiliyorlar. Fakat erken yaşlarda çıktığında ekstra tedbirler alınması gerekiyor. Doktor kontrolünde ateş düşürücü verilebilir. Hafif kıyafetler giydirip, ılık duş aldırabilirsiniz. Şayet ateş 38 derecenin üzerinde seyrederse sağlık kuruluşuna gitmenizde fayda vardır.

20’lik Diş Şişmesine Ne İyi Gelir?


Diş Ağrısına Ne İyi Gelir 20’lik diş çıkarken dişeti bölgesinde şişkinlik oluşturabilir. bu da ağrı hissetmenize yol açacaktır. Bu ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Evde 20lik diş eti şişmesi için uygulayabileceğiniz doğal yöntemler bulunuyor.

Şiş bölgeye karanfil yağı, mira kokusu sürebilirsiniz. Tuzlu su gargarası yapabilirsiniz. Bir çay bardağı sirkeye bir tutam kekik ve kimyon karıştırın. Bu karışımla gargara yaparak şişkinliği hafifletebilirsiniz.

20’lik Diş Baş Ağrısı Yapar mı?


20’lik dişlerin çıkarken gösterdiği belirtilerden biri 20lik diş baş ağrısı göstermesidir. Çene kemiğine ve dişetine uygulanan baskı direk beyne uyarı olarak gider. Bu da baş ağrısı çekmenize yol açar. Baş ağrısını ağrı kesici alarak giderebilirsiniz. Lavanta, okaliptüs, nane yağı gibi aromatik yağlarla baş ağrınızı giderebilirsiniz. Bir damla yağı şakaklarınıza sürerek, masaj yapabilirsiniz.Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

20’lik Diş Kulak Ağrısı Yapar mı?


20’lik dişler çıkarken kulaklarda ağrı oluştururlar. Bunun nedeni kafatası, çene ve dişler birbirlerine sinirlerle bağlıdırlar. Kulakta oluşan bir problem nasıl dişlere vuruyorsa, diş bölgesinde oluşan bir ağrı da kulaklara vuracaktır. Diş bölgesinde oluşan ağrıyı dindirdiğinizde veya ortadan kaldırdığınızda kulak bölgesindeki ağrı da ortadan kalkacaktır.

20’lik Diş Herkeste Çıkar


İnsanların genelinde 1 ile 4 arasında 20’lik dişler bulunuyor. Bazı insanlarda bu dişler çıkmıyor. Bunun nedeni dişlerin çıkması için yeterli alanın olmamasıdır. Dişetinin altında gömülü olarak kalıyorlar. Dental Research Journal’ın (diş araştırmaları dergisi) yaptığı araştırmaya göre; %5 ile %37 arasında insanların üçüncü azı dişinin eksik olduğu tahmin ediliyor.

20’lik dişlerin çıkmamasının nedeni bilinmiyor. Fakat bu durumun genetik olduğu öne sürülüyor. Ailenizde birinin üçüncü azı dişi yoksa,sizde de olmayabiliyor.

20’lik Diş Mide Bulantısı Yapar mı?


20’lik diş çıkarken mide bulantısı yapmaz. Ancak bu dişin çürümesi, iltihaplanması mide bulantısı yapıyor. Bunun sebebi diş çürüğünün oluşturduğu ağır ve kötü kokudur. Diş tedavisi yapıldıktan sonra kötü koku ortadan kalkacaktır. Kötü koku olmadığında mide bulantısı olmayacaktır.

Mide bulantısını sadece diş iltihaplanmasına bağlamak yanlış olabilir. Başka etkenler de mide bulantısını tetikleyebilir. Bu durumda uzman bir doktora görünmenizde yarar vardır.

20’lik dişler en son çıkan azı dişlerdir. Çene ve kemik yapısı müsait olduğunda diş sıralarının en sonunda  4 adet olarak çıkıyorlar. Fakat çene yapısı müsait olmadığında dişetinde gömülü olarak kalıyorlar. Bu durumda operasyonla alınmaları gerekiyor. Bu dişler çıkarken ağrı ve şişkinlik yapabiliyorlar.Soğuk kompres, aroma yağlarıyla geçici tedavi uygulayabilirsiniz.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız, paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.  Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Sosyal Medyalarımız

3/5 - (1 OY VERİLDİ)