Kırık Diş Çekimi , görevini yapamayan, diğer dişlere zarar verme ve ağız sağlığını tehdit etme riski olan dişin çekilmesi işlemidir. Klinik ortamda diş hekimi tarafından ağız hijyeni sağlandıktan sonra yapılır. Diş çekimi sonrasında oluşan boşluğu en kısa sürede porselen köprü, implant, diğer protezlerle doldurmalısınız. Şayet boşluğu doldurmazsanız, boşluğun yanındaki dişler kayarak, ağız uyumunu bozacaktır.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş hekimi, ağız cerrahı diş muayenesi yapmadan, panoramik röntgeni görmeden direk diş çekimine karar vermez. Eğer diş kurtarılamayacak, ağız sağlığı için tehdit oluşturacak durumdaysa çekmek zorunda kalıyor. Ağızda enfeksiyon, iltihabi durum varsa antibiyotik tedavisiyle iltihap kurutuluyor. Varsa şişkinlik indiriliyor.
Diş hekimi, dişin çekileceği bölgeye lokal anestezi uyguluyor. Lokal anestezi diş çekimi uyuşturma için iğneyle tatbik ediliyor. Kırık diş çekimlerinde hastalar kırık diş çekimi zor mu korkusu yaşayabilirler. Diş çekilecek bölge anesteziyle uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı, sızı hissetmiyorsunuz.
Diş hekimi, dişi kaplayan diş eti ve kemik dokusunu kesiyor. Forseps yardımıyla dişi kavrıyor. Çene kemiğine gömülü olan dişin kökünü, ileri geri hareketlerle gevşetiyor. Azı dişi gibi çok köklü dişlerde, örneğin 3 köklü diş çekimi parçalar halinde olabiliyor. Bunda korkulacak bir durum yoktur. Aklınıza diş çekimi çok acıtır mı gelebilir. Siz acı hissetmeden, diş hekimi bütün parçaları çıkaracaktır. Kırık Diş Çekimi
Tek parça veya parçalar halinde diş çekimi sonrası kanama görülmesi normaldir. Genellikle dişin olduğu boşlukta diş çekimi kan pıhtısı oluşur. Diş hekimi, boşluğa gazlı bez yerleştirir. Sizden ısırmanızı ister. Bu işlem diş çekimi sonrası kanamayı durdurmak içindir.
Diş Çekimi Hangi Durumlarda Yapılır?
Diş çekimi en son başvurulan uygulamadır. Buna rağmen çekilmesi zorunlu durumlar bulunuyor. Bu durumlar şunlardır;
– Dolgu, kanal tedavisi, kuron gibi tedavi yöntemleriyle kurtarılamayacak diş çürükleri, kırık dişler
– Diş eti hastalığı nedeniyle dişi destekleyen kemik dokusunda kayıp oluşması
– Ömrünü tamamlayan süt dişinin/dişlerinin düşmemesi
– Ortodonti tedavisinde yer darlığı nedeniyle sorunsuz dişlerin çekilmesi
– Kist, tümör içindeki dişler
– Gömülü kalan, çıkmak için üst dişi zorlayan 20’lik dişler
Diş Çekimi Ne Kadar Sürer?
Kırık Diş Çekimi Diş çekimlerinde standart bir süre yoktur. En basit çürük diş çekimi bile hastanın ağrı eşiğine bağlı olarak değişebiliyor. Çekilecek diş bölgesinin uyuşma süresi, çekilecek dişin yeri, hangi diş olduğu, çürük/kırık olması çekim süresini etkiliyor. Özellikle en arkada bulunan azı dişleri konum ve kökleri bakımından diş hekimlerini en çok zorlayan dişlerdir. Buna rağmen diş çekimi acır mı diye merak edilmesine gerek yoktur.
Diş Çekimi Acıtır mı?
Çocuklar başta olmak üzere, birçok insanda diş çektirme ve dişçi korkusu vardır. Bu korku nedeniyle birçok diş gereksiz yere kaybediliyor. Sanılanın aksine diş çekimi riskleri yok denecek kadar azdır. Uyuşturulmayan, anestezi uygulanmayan diş çekimleri ağrılıdır. Çünkü diş kökleri çene kemiğine gömülü oldukları için oradan sökmek zor olabiliyor. Bu da ağrılı bir süreçtir. Diş hekimi, ağrıyı hissetmemeniz için bölgeye iğneyle uyuşturuyor. Daha hassas durumlarda dozajı artırabiliyor. Kırık Diş Çekimi
Diş Kökü Çekimi Zor mu?
Diş etine yakın kırılmış diş, gömülü dişler, zarar görmüş diş kökleri, protez ve implant hazırlıkları cerrahi yöntemle yapılıyor. Problemli bölge anestezi iğnesiyle uyuşturuluyor. İğne, diş etine yapılıyor. Birkaç dakika içinde bölge uyuşuyor. Diş hekimi tam uyuşmanın gerçekleşip, gerçekleşmediğini kontrol ediyor.
Diş hekimi, dişe ulaşabilmek için diş etini açıyor. Dişin bulunduğu konuma göre bu işlem zor olabiliyor. Çünkü hastanın ağzının tam olarak açık olması ve en arkadaki dişe rahatlıkla ulaşılması gerekebiliyor. 2 molar diş çekimi üçüncü molar dişe göre daha rahat çekilebiliyor.
Diş kökünde parçalanma olmadığı müddetçe, herhangi bir zorluk yaşanmadan diş kökü rahatlıkla çekiliyor. Diş kökünün parçalanması gerektiği, parça kaldığı durumlarda bütün parçalar tek tek çıkarılıyor. İşlem sırasında anestezi altında olduğunuz için herhangi bir ağrı hissetmiyorsunuz.
Diş Çekimi Ağrısı Kaç Gün Sürer?
Kırık Diş Çekimi Anestezinin etkisinin geçmesiyle birlikte diş çekiminden sonra ağrı görülebilir. Bu ağrı kişinin ağrı eşiğine bağlı olarak değişebilir. Çekilen dişe bağlı olarak ağrının süresi değişebiliyor. Azı dişleri çok köklü ve daha büyük oldukları için ağızda oluşan boşluk daha büyüktür. Bu nedenle diş çekimi sonrası şişlik ve ağrı 24 saat sürebilir.
Genellikle diş çekimi sonrası ateş görülmez. Ateş, diş boşluğunun enfeksiyon kapması sonucunda görülebilir. Ateş, dinmeyen kanama, şiddetli ağrı durumlarında vakit kaybetmeden diş hekiminize görünmelisiniz.
Diş çekiminden, özellikle 20’li yaş diş çekiminden 3 gün sonra ağrı hissediliyorsa, diş çekilen bölge enfekte olmuş demektir. Bu enfeksiyona “alveolit” deniliyor. Bu enfeksiyon 3-5 gün sonra diş çekimi sonrası lenf bezi şişmesi gibi belirtilerle kendini gösterebiliyor. Böyle bir rahatsızlık yaşadığınızda en kısa sürede diş hekiminize görünmelisiniz.
Diş hekimi, enfeksiyonlu bölgeyi temizleyip, antibiyotik ve ağrı kesici reçete edecektir. İlaçları kullanmanızla birlikte ağrı kesilecektir.
Diş Çekimi Uyuşukluk Ne Zaman Geçer?
Diş çekimi sonrasında, diş hekimi ağızda oluşan boşluğa gazlı pomat yerleştiriyor. Bunun sebebi kanamayı durdurmak, oluşan kanamanın emilmesi içindir. Bu pomadı hafifçe ısırmanız gerekiyor. Diş çekimi işlemi anestezi altında yapıldığından, en az iki saat bölgedeki uyuşma devam edecektir. Bu süre zarfında bölgede his kaybı olacaktır. Bu uyuşma konuşmanıza da yansıyacaktır. Uyuşma nedeniyle peltek konuşabilirsiniz.
İki saatin sonunda uyuşma geçecektir. Şayet gazlı bez aşırı kanlanmışsa, yenisiyle değiştirebilirsiniz. Bu uygulama basit diş çekimleri için geçerlidir. Cerrahi işlemle diş çekimi yapılmışsa, diş etine dikiş atılabilir. Bu durumda uyuşmanın geçmesi daha uzun sürebiliyor. Hastaya daha güçlü anestezi verildiği için uyuşma en az 4 saat sürüyor.
Diş Çekimi Sonrası Çay İçilir mi?
Diş çekimi sonrası, diş etinde ayrılma ve boşluk oluştuğu için belirli bir süre yeme içme yapılmaması tavsiye ediliyor. Bölgenin hassasiyetinin geçmesi, kanamanın durması için en az 4 saat herhangi bir yiyecek-içecek alınması zararlıdır. Özellikle çay içilmesi yasaktır. Diş çekilen bölge sıcak ve soğuğa aşırı duyarlı olacağı için, çay içmek hem ağrıyı artıracak hem de enfeksiyon riski oluşturacaktır.
Dört saatin sonunda sıcak olmamak kaydıyla çay içebilirsiniz. Fazla çiğneme gerektirmeyen yumuşak yiyecekler yiyebilirsiniz.
Diş Çekimi Ne Kadar 2022
Türk Diş Hekimleri Birliği diş çekimi fiyatları 2022
Fiyat tablosunu yayınladı. Tabloya göre, yapılacak işleme göre fiyatlar değişebiliyor. Örneğin diş çekimi 375 TL iken, komplikasyonlu diş çekimi fiyatı 740 TL’dir. Yapılacak işlem, tedavi, çekilecek diş sayısı, gömülü diş bulunmasına göre fiyatlar değişiyor.
En doğru ve sağlıklı fiyatı öğrenmek için ağız ve diş sağlığı merkezine gidip ilk muayenenizi ücretsiz olabilirsiniz. Muayene ve röntgen sonucuna göre diş hekimi yapılacak işlem ve ücretlendirmeyi size açıklayacaktır.
Diş çekimi, diş tedavilerinde en son uygulanan yöntemdir. Diş kurtarılamayacak durumdaysa, diğer dişler için risk oluşturuluyorsa basit çekim veya cerrahi yöntemle çekiliyor. Diş çekimi sonrası hafif kanama ve ağrı hissedilmesi normaldir. Diş çekimleri steril ve hijyenik ortamlarda son derece uzman diş hekimleri tarafından gerçekleştiriliyor. İşlemden önce lokal anestezi uygulanıyor. Bu nedenle ağrı veya sızı hissetmiyorsunuz.
Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz