fbpx

Kaplama Diş Nasıl Yapılır?

Kaplama Diş Nasıl Yapılır? Yetersiz, ihmal edilen ağız&diş bakımı sonunda dişler kurtarılamayacak duruma gelirler. Doğuştan, kaza veya ağız sağlığına bağlı olarak dişler, düzensiz sıralanabiliyorlar. Estetik görünüm sağlamak, mükemmel gülümsemeyi yakalayabilmek için çeşitli yöntemler bulunuyor. En çok tercih edileni kaplama diş yapımı yöntemidir. Diş kusurlarınızı kaplamayla düzeltmek istiyorsanız ağız&diş sağlığı merkezine gidebilirsiniz.

Kaplama Diş Nedir?

Kaplama Diş Nasıl Yapılır? Dişlerin fonksiyonel veya estetik olarak üstlerine, değişik maddelerden yapılan restorasyonlara diş kaplaması denir.

Koruyucu diş hekimliğinin en önemli yapı taşlarından biridir. Diş düzeltmeyle ilgili bütün işlemlerde kullanılır. Uyum sağlamaları için ince ve renklidirler. Diş çürüğü, lekeler, çarpık dişler, izler gibi kusurları kapatır.

Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?

Diş sorunu yaşayanlar arasında kaplama diş nasıl yapılır en çok merak edilen konudur. Diş problemi yaşayan hasta, uzman diş hekimiyle görüşür. Muayene, röntgen, analiz gibi incelemeler yapılır. Hastaya en uygun tedavi yöntemi belirlenir.

Hastan ağız&diş yapısı ölçüsü çıkarılır. Enfeksiyon, iltihabi durumlar varsa, önce bunların tedavisi yapılır. Dişlerde genel bir temizlik yapılır. Kaplamanın rahat oturması için dişlerde gereken düzeltmeler yapılır. Hastanın seçtiği protez çeşidi hazırlanır. Hazırlanan protezler yuvalarına oturtulur. 2-3 gün takibi yapılır.

Bazı hastalarda ilerleyen günlerde kaplama diş düşmesi yaşanabilir. Panik yapılacak bir durum söz konusu değildir. Çevrenin tavsiyesiyle kesinlikle kendi başınıza yapıştırmaya kalkmayın. Düşen kronu bulduysanız, steril şekilde saklayın. Diş hekiminizi arayıp, en yakın tarihe randevu alın.

Randevu tarihine kadar, açıkta kalan dişinizi aktif olarak kullanmayın. Soğuk&sıcağa hassas olacağı için yeme içmelerinize dikkat edin. Yumuşak başlıklı diş fırçasıyla düzenli olarak fırçalayın.

Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır?

Kaplama Diş Nasıl Yapılır? Diş kaplamalarının belirli bir kullanım süresi vardır. Kullanım süresi dolmadan hasta farklı bir kaplama çeşidi tercih edebilir. Metal kaplama yerine lamine kaplama diş tercih edebilirler. Kaplama dişler yerinden çıkarılabiliyor. Çıkarma işleminin uzman diş hekimi tarafından yapılması gerekiyor. Kendi başınıza evde çıkarmaya çalışmayınız. Çıkarmaya çalıştığınızda alttaki dişe zarar verirsiniz.

Kaplama diş çıkarılmadan önce röntgen bulguları değerlendiriliyor. Daha önceden kanal tedavisi yapılıp yapılmadığı, post vida bulunup bulunmadığı inceleniyor. Bu gibi durumlarda risk artacağı için daha dikkatli davranılıyor.

Diş ile kaplama arası cement (çimento) denilen bir bileşikle kapatılıyor. Diş hekimleri hangi tür cement kullanıldığını bilmedikleri için kaplamayı keserek çıkarıyorlar.

Kaplama Diş Yaptıranlar

Kaplama Diş Nasıl Yapılır? Rahatlıkla gülüş sergilemek,  estetik görünüm sağlamak isteyenler lamina kaplama diş yaptırıyorlar. Bembeyaz, inci gibi parıldayan kaplama porselen diş sayesinde kendilerine olan güvenleri gelişiyor. Tedavi kısa sürede etkili sonuç verdiği için kaplama diş yaptıranlar olumlu dönüt bırakıyorlar. Olumlu yorumlar genel olarak dişlerin parlak ve doğal görünümünde olduğu yönündedir.

Kaplama diş yaptırmak kadar yapan hekim ve ortam da çok önemlidir. Hastaya yanlış tedavi uygulanması, daha çok dişin kaybedilmesine yol açabilir. Maliyeti düşürmek adına kalitesiz diş kaplamaları, ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Tedavinin uygulandığı alan teknolojik donanımlı ve steril olmasına ayrı dikkat etmelisiniz.

Kaplama Diş Neden Ağrır?

Kaplama diş yaptıranlar arasında kaplama olan diş neden ağrır sorusu yanıt bekleyen bir konudur.

– Çürük dişin üzerine kaplama yapılması,

– Diş eti çekilmesinin yaşanması,

– Kaplama dişlerin tam olarak yapıştırılmaması,

– Kaplamanın, dişe,diş etine baskı yapması,

– Hastanın beslenme, ağız sağlığına dikkat etmemesi gibi nedenler ağrıyı ortaya çıkarabiliyor.

Ağrının altında yatan nedenin ortadan kaldırılması için mutlaka diş hekiminize görünmenizde fayda vardır. Kaplama baskı yapıyorsa, alttaki dişte çürüme,  kaplama diş iltihabı  oluşmuşsa diş hekimi uygun tedaviyle nedeni ortadan kaldıracaktır.

Kaplama Diş Çeşitleri

Fonksiyonel ve estetik uygulamalarda kullanılan 4 kaplama çeşidi bulunuyor.

1- Porselen Diş Kaplama; Diş kaplamasının porselen malzemeden yapılan çeşittir. Hastanın kendi diş renginde hazırlanır. Kırılmalara karşı dayanıklı, uzun ömürlüdür.  Estetik kaygısı taşıyan hastalar tarafından sıklıkla tercih edilir.

2- Zirkonyum Diş Kaplama;  Bilgisayar destekli CAD CAM sistemleriyle üretilirler. Orijinal dişe en yakın olan protezlerdir. Diğer kaplama dişlerde oluşan soğuk&sıcak hassasiyeti oluşmaz. Diş etinde bir probleme sebebiyet vermez. Doğal ve estetik görünümü sayesinde özellikle ön dişlerde tercih edilir.

3- Metal Destekli Diş Kaplama;  Lamina kaplama diş uygulamasından önce yıllardır kullanılan çeşittir. İçeriğinde metal bulunduğu, koyu renkli olması nedeniyle estetik  görüntü dezavantajı oluşturur. Maliyeti düşük olduğu için daha ziyade arka dişlerde tercih ediliyor.

4- Empress (Full Porselen) Diş Kaplama; Ön dişlerin kaplamasında metal altyapılı porselen kaplamalar yetersiz kalıyorlar. Doğal diş yeterince taklit edilemediğinden tam seramik empress kaplama çeşidi üretilmiştir. Porselen güçlendirilerek, tek diş kaplamalarında ideal sonuç alınıyor. Yalnız bu kaplama çok hassas olduğu için darbelere, çarpmalara, ısırmalara karşı çok dikkatli olmalısınız.

Empress, kaplama olduğu anlaşılmayan tek kaplama çeşididir. Özellikle ön 6 diş kaplama uygulamalarında tercih ediliyor.

Kaplama Diş ile MR Çekilir mi?

MR (Manyetik Rezonans) günümüzün en güvenilir tanı yöntemlerinden biridir. X ışınları yerine manyetik dalgalar kullanılır. MR çekiminin istenen sonucu verebilmesi için bazı detaylar bulunuyor. Hastanın üzerinde metal bulunmaması bu detaylardan biridir.

Diş kaplamalarının genelinde az da olsa nikel, kobalt, demir bulunur. Bunlar metal oldukları için MR çekimini olumsuz etkileyebilir. Fakat diş teli sinterlenmiş metal tellerden yapılmışsa, tomografi çektirebilirsiniz.

MR konusunda doğru ve detaylı bilgiyi tedaviyi uygulana diş hekiminiz verecektir. Uygulanan malzemenin içeriğini bildiği için MR’a girip giremeyeceğiniz konusunda sizi yönlendirecektir.

Kaplama Diş İltihabı Nasıl Geçer?

Kaplama diş tedavisi uygulanan bazı hastalarda kaplama diş apsesi görülebilir. Bu durum diş hekimi veya hasta kaynaklı olabilir. Protezler diş etine fazlaca baskı yapacak şekilde planlanmışsa, diş etine giden kan akışında kesilme olacaktır. Yeterli kan akışı olmadığında ödemli, kanamalı hal alacaktır. Ne kadar dişinizi düzenli fırçalasanız da kanamayı önleyemezsiniz. Kanamayla birlikte kaplama diş neden koku yapar şikayeti yaşarsınız. Bunu çözümü diş hekiminizdedir. Kaplamayı söktüğünde diş etiniz rahatlayacaktır. Diş eti kendini hızlı tamir etme özelliğinde olduğu için erken davrandığınızda, hızlı bir toparlanmayla kurtulursunuz.

İltihabi ve enfeksiyonal sorunlar hasta kaynaklı olabiliyor. Diş hekimi, tedavi sonrası ağız&diş bakımının nasıl yapılması gerektiğini uygulamalı olarak anlatacaktır. Sadece diş fırçası ve macunu ile yeterli ağız&diş bakımı sağlayamazsınız. Fırçanın ulaşamayacağı bölgeler bulunuyor. Diş fırçası, macunla birlikte diş ipleri, ağız suları kullanmanızda yarar vardır.

Kaplama Diş Kırılırsa Ne Yapılır?

Çeşitli nedenlerle kaplama diş kırılabilir. Bu gibi durumlarda, mümkünse kırılan parçayla birlikte diş hekimine gidilmelidir. İnternette,  sosyal medyada kaplama diş düşer mi veya kaplama diş evde nasıl yapıştırılır gibi araştırmalar girmeyin. Özellikle kaplama diş japon yapıştırıcısı ile yapıştırılmaya kalkılmamalıdır.

Diş hekiminden randevu alınmalıdır. Randevu gününe kadar,kırık parçayı steril şekilde saklayın. Hasarlı bölgeye baskı uygulamayın. Katı, sıcak, soğuk besinlerden uzak durun.

Kaplama Diş Ölçüsü Nasıl Alınır?

Yakın döneme kadar diş ölçüleri hastanın ağzına yerleştirilen bir “kaşık” aracılığıyla alınıyordu. Hata payının yüksek olduğu bu yöntemde hastada öğürme, mide bulantısına yol açıyordu. Günümüzde diş ölçüleri teknolojinin son ürünü olan bilgisayar destekli 3D modellemeyle alınıyor. Akıllı bir ağız içi tarayıcısı ağız içine yerleştiriliyor.Buradan alınan görüntüler direk bilgisayara aktarılıyor.

Hazırlanan kavite veya prepare edilmiş dişin optik,dijital ölçüsü alınıyor. Bilgisayardaki program sayesinde kaplama dişin tasarımı yapılıyor. Dijital ölçünün alınmasıyla birlikte, tasarım, üretim yanınızda gerçekleştiriliyor. Bu yöntem sayesinde zaman kaybı, bekleme yaşamadan tek seansta kaplama  tedaviniz tamamlanıyor.

Kaplama Diş Ömrü Ne Kadardır?

Kaplama dişlerin çeşidine göre kullanım ömürleri değişkenlik gösteriyor.

– Porselen kaplama dişlerin kullanım ömrü 10-12,

– Zirkonyum alaşım kaplama dişlerin kullanım ömrü 12-15,

– Empress (full porselen) kaplama dişlerin kullanım ömrü 10-20

– Metal destekli kaplama dişlerin kullanım ömrü ortalama 5 yıldır. Uygun şekilde ağız bakımı yapıp, diş eti sağlığınızı korursanız ideal süreleri uzatabilirsiniz.

Kaplama Diş Yutulursa Ne Olur?

Yanlış tedavi planlaması, hastanın yapışkan gıdaları fazla tüketmesi, diş eti problemleri nedeniyle kaplama diş yerinden çıkabiliyor. Düşmesinin yanı sıra hasta kaplama dişi yutabiliyor. Kaplama dişinizi yuttuğunuzda panik, endişe yapmanıza gerek yoktur.

Bir hafta içinde dışkınızla birlikte dışarı çıkacaktır. Bu süre içinde, kaplaması çıktığı için diş bölgesinde hassasiyet oluşacaktır. Diş hekiminizden en kısa sürede randevu almalısınız. Randevu gününe kadar o bölgeyi kullanmamaya özen gösterin. Sıcak, soğuk, katı yiyeceklerden uzak durun.

Diş kaplamaları en çok tercih edilen dental yöntemlerden biridir. Diş düzeltmeyle ilgili bütün işlemlerde kullanılır. Özellikle estetik kaygısı olanlar, ön dişlerini porselen, zirkonyum, full porselen kaplama dişlerle kaplatıyorlar. Steril ortamlarda, uzman diş hekimi tarafından yapıldığında, bakımını çok iyi yaptığınızda uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız