fbpx

Kanal Tedavisi Nedir? Dişler, insanların en hayati organlarından biridir. Beslenme, güzel görünümün ardından düzgün ses çıkmasını da sağlarlar. Bu hayati organlar çeşitli nedenlerle hasar görebiliyorlar. Diş çürüğü hasarlardan biridir. Yetersiz, bilinçsiz veya hiç yapılmayan ağız&diş bakımı sonucunda diş çürüğü oluşuyor. Diş çürüğünün tedavisi bulunuyor. Kanal tedavisi (endodonti) sayesinde diş kaybından kurtuluyorsunuz.

Kanal Tedavisi Nedir

Diş belirli kısımlardan oluşur. En üst mine tabakasıdır. Dişi dış etkenlere karşı korur. Dentin, minenin altındaki tabakadır. Yapı itibariyle kemiğe benzer. Fakat daha duyarlı ve hassastır. Pulpa (diş özü) dişin merkezini oluşturan yumuşak dokudur. Kökün ucuna kadar devam eder. Dokunun içinde kan damarları ve sinir hücreleri bulunuyor.

Pulpanın kendini tamir edemeyecek kadar hasar gördüğü durumlarda yapılan tedavi yöntemine kanal tedavisi endodonti denir. Tamir edilemeyecek kadar hasar görmüş sinir hücreleri çıkarılmazsa çevresinde enfeksiyon oluşur. Diş kaybına kadar ilerler.

Kanal tedavisi dişe son şansını veren tedavi yöntemidir. Steril ortamda, uzman diş hekimi tarafından yapılan kanal tedavisi sonrası bilinçli ve düzenli şekilde ağız&diş bakımını yaptığınızda ömür boyu kullanabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

Kanal Tedavisi Nedir Diş kaybına yol açan en büyük etkenlerden biri diş çürükleridir. Zamanında dental tedavi uygulanmazsa sadece diş kaybı yaşanmaz. Bölgede enfeksiyon artar, diğer dişlere  sıçrar. Kalp, böbrek, karaciğer, obezite hastalıklarına neden olabilir. Basit bir kanal tedavisi diş kurtarır. Diş tekrar, sağlıklı görünümüne kazanır. Siz de çiğneme, eksik diş problemi yaşamak zorunda kalmazsınız.

Diş çürüğü olmadan; dişin darbe alması, diş gıcırdatma, yüksek yapılan dolgular nedeniyle diş eti iltihap kapabiliyor. Bölgede oluşan iltihaplanma, direk sinirlerle birbirine bağlı olan göz, kulak, üst solunum yolları, boyun gibi organları olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kanal tedavisi iltihap durumlarında yapılabiliyor.

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Diş ağrısı, enfeksiyon, yanakta şişme, iltihabi durumlarda vakit kaybedilmeden ağız&diş sağlığı merkezine gidilmesi önemlidir. İlk muayene ücretsizdir. Uzman diş hekimi ön muayene, ağız röntgeni sonucuna göre izlenecek tedavi yöntemini size anlatacaktır. Aşağıdaki durumlarda kanal tedavisi uygulanmaktadır.

– Derin çürükler, iyi temizlenmemiş dişlere yapılan dolgu veya kaplamalar altında tekrarlayan çürükler

– Dolgu, kuron (kaplama) yapılmasından sonra hastanın şikayetlerinin devam etmesi

– Darbe sonucunda kuron/kök kırıkları

– Çiğneme, diş gıcırdatma gibi hareketler sonucunda  pulpaların hasar görmesi

– İleri seviye diş eti hastalıkları, diş eti cerrahi işlemlerinde pulpanın hasar görmesi

– Çapraşık dişlerin protetik restorasyonu

– 20 yaş dişi çekimi, çene kemiği içindeki büyük kistlerin çıkartılması gibi durumlarda komşu dişlere kanal tedavisi yapılabilir.

Diş çürüğü yaşayanlar arasında kanal tedavisi hangi durumlarda yapılmaz en çok merak edilen konulardandır. Enfeksiyon kontrol alınamayacak duruma geldiğinde, diş-çene kemiği ilişkisinin tamamen bozulduğu durumlarda kanal tedavisi uygulanmıyor. Direk diş çekimi yapılıyor.

Kanal Tedavisi Nasıl Olur?

Kanal Tedavisi Nedir Kanal tedavisini diş hekimi yapıyor. Bazı durumlarda bu alanda uzmanlaşmış endodontist tarafından yapılabiliyor.

Hastanın ağız&diş sağlığı merkezine başvurmasıyla kanal tedavisi aşamaları başlıyor.

İlk aşama, muayene, röntgen filminin çekilmesi, incelemedir. Tedavi uygulanacak bölgede herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı tespit edilir. Dişin yanındaki bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Sinirler öldüğü için anesteziye gerek kalmayabilir. Fakat kendinizi rahat hissetmeniz açısından diş hekimi bölgeyi uyuşturacaktır. Tedavi sırasında bölgeyi kuru tutmak için dişin etrafına su geçirmez malzeme yerleştiriliyor.

 Dişe delik açılmasıyla kanal tedavisi 2. aşama başlıyor. Rahat temizleme, kanalı etkin bir şekilde doldurmak için delik genişletilir. Dişin içindeki pulpa, bakteriler, çürümüş dokular, enfeksiyon döküntüleri temizlenir. Herhangi bir kalıntı kalmaması için su/sodyum hipoklorit bileşenleri kullanılıyor. Diş hekiminin ön göreceği şekilde diş hemen doldurulabiliyor. Gerek gördüğünde bir hafta bekleyebiliyor. Bunun nedeni bir enfeksiyonun varlığından şüphelenmesidir. Bu durumda dişinize geçici dolgu yapıyor.

Diş kanalı iyice kurutulduktan sonra doldurmak için guta percha denilen bir kauçuk bileşen kullanılıyor. Ek karışımlarla sızıntı önleniyor, dolgu sabitleniyor.

Kanal Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Standart bir kanal tedavisi süresi bulunmuyor. Dişteki kök kanal sayısı, enfeksiyon varlığı, kök kanallarının anatomisi, zorluğu, hasta uyumu tedavi süresini etkiliyor. Tedavi tek seansta bitebileceği gibi duruma göre 4 seansa kadar uzayabiliyor. Bir seans diş çürüğünün özelliğine göre 30-60 dakika arasında sürüyor.

Enfeksiyonel durumlarda, diş temizlendikten sonra kanal tedavisi geçici dolgu uygulanır. Bir sonraki seansa kadar hastanın durumuna göre 2-3 gün beklenebiliyor. Bazı hastalarda 2-3 hafta beklemek zorunda kalınabiliyor.

Kanal Tedavisi İlk Seans Sonrası Ağrı

Dişlerinde enfeksiyon bulunmayan hastalar kanal tedavisi 1. seans sonrası ağrı yaşamazlar. Bazı hastalar dişlerindeki ağır enfeksiyon nedeniyle kanal tedavisi sonrası ağrı, sızı yaşayabiliyorlar. Ağrılar diş hassasiyeti nedeniyle birkaç gün sürebilir. Hekiminiz ağrınızı dindirmeniz için size ağrı kesici reçete edecektir.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Diş çürüğü yaşayan, kanal tedavisi uygulatmak isteyenler kanal tedavisi yapılan diş neden ağrır endişesini taşıyabilirler. Kanal tedavisi ağrısız yapılan bir işlemdir. Basit bir dolgu kanal tedavisi yapılan diş ağrısı fazla etki etmez. Hastanın hissettiği ağrı, tedavi öncesinde yaşanan ağrı ve enfeksiyonun yansımasıdır. Enfeksiyon, iltihabi olmayan işlemlerde hasta çok hafif bir ağrı hissediyor. Bu ağrı, günlük hayatını etkilemiyor. Tedavi sonrası günlük işlerinize geri dönebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Acıtır mı?

Kanal Tedavisi Nedir Bazı insanlarda “dişçi” korkusu olabiliyor. Özellikle diş çürüğü sorunu yaşayanlar kanal tedavisi zor mu endişesi yaşayabilirler. Kanal tedavisi, diş çekiminden daha acısız, kolaydır. Genellikle sinir hücreleri öldüğü için işlem yapılan bölgede acı hissetmiyorsunuz. Kendinizi iyi hissetmeniz için hekiminiz bölgeyi uyuşturabiliyor.

Kanal Tedavisi Kaç Seans?

Dişte oluşan hasara bağlı olarak kanal tedavisi yapımı tek seans ile 2-3 seans arasında sürebiliyor. Dişteki enfeksiyon çok yaygınsa üç seans sürebiliyor. Bir seans ortalama 30-40 dakika sürüyor. Günümüzde görüntüleme ve tedavide kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde tedavi tek seansta bitirilebiliyor.

Fazla kök kanalına sahip, örneğin üst azı dişi gibi dişlerde tek seans yetmeyebiliyor. Hangi dişin üzerinde kaç tane kök kanalı bulunduğuna bağlı olarak tedavi 2-3 seansı bulabiliyor.

Kanal tedavisi tekrarlanan bir uygulamadır. Diş kanalının iyi temizlenmeden dolgunun yapılması, dolgunun düşmesi, dişin çatlaması, hastanın yanlış/yetersiz bakımı sonrasında kanal tedavisi tekrarı yapılmak zorunda kalınıyor.

Kanal tedavisi sonrasında ağız&diş bakımına yeterli özenin gösterilmemesi sonucunda 2 kez kanal tedavisi yaptıranlar sayısı fazladır. Kurtarılan dişinizin ve diğer dişlerinizin ömürlük olmasını istiyorsanız bilinçli, yeterli şekilde ağız&diş bakımınızı yapmanız önemlidir.

Kanal Tedavisi Olan Dişim Ağrıyor

Kanal tedavisinin amacı ilerleyen diş çürüğü ve enfeksiyondan kaynaklanan ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Halbuki halk arasında kanal tedavisi ağrısı oluşması gibi yanlış bir inanış vardır. Türk Endodonti Derneği uzmanları, kanal tedavisi sonrası diş ağrısı hafif şekilde görülmesini normal kabul ediyorlar. Bu durumun geçici olduğunu, tedavi yapılan bölgeyi birkaç gün kullanılmadığı takdirde ağrının geçeceğini bildiriyorlar.

Tedavi sonrası orta derecede bir ağrı yaşıyorsanız, hekiminizin verdiği ağrı kesicilerden önerilen dozajda kullanabilirsiniz. Tedaviden sonra hekiminiz kanal tedavisi kaplama yapmış olabilir. Tedavi süreci tamamlanana kadar çiğneme konusunda dikkatli olmalısınız.

Kanal Tedavisi Yaptıranlar

20’lik dişlerin çıkmasıyla birlikte yetişkin insanların ağzında 32 diş bulunuyor. Çene yapısı buna göre ayarlanmıştır. Eksilen her diş yapıyı, uyumu bozacaktır. Sosyal yaşamına, yaşam kalitesine dikkat edenler kanal tedavisi yaptırmayı ihmal etmiyorlar. Bu konuda internette, sosyal medyada birçok bilgi paylaşılıyor. Yanlış yerleşen bir kanı yüzünden diş çürüğü ağrısı çekenler kanal tedavisi zararları var mı, kanal tedavisi ağrır mı korkusunu yaşayabiliyorlar.

Daha önceden kanal tedavisi dolgu yaptıranlar, tedaviyi başarılı bulup, diğerlerine öneriyorlar. En çok kullanılan tabir “Boşuna diş ağrısı çekmişim” oluyor. En sağlıklı bilgiyi, doğru tedaviyi öğrenmek istiyorsanız ağız&diş sağlığı merkezine gitmeniz sizin yararınızadır. Röntgen ve muayene sonucunda, acısız, güvenli şekilde diş çürüklerinizden kurtulursunuz.

Kanal Tedavisi ve Dolgu Yapılan Diş Neden Ağrır?

Kanal tedavisi sonrası oluşan ağrı normaldir. Fakat ağrı, günlük hayatı olumsuz etkileyecek şekilde şiddetliyse vakit kaybedilmeden diş hekimine gidilmelidir. Aşırı şekilde kanal tedavisi olan dişin ağrıması çeşitli nedenlerden dolayı olabilir.

– Tedavi sonrası hastanın yanlış beslenmesi,

– Ağız bakımına önem vermemesi,

– Ağız bakımını yanlış yapması,

– Tedavi sırasında dişin çatlaması gibi etkenler nedeniyle diş ağrısı çekilebilir.

Kanal tedavisi, çürüyen, iltihap sonucunda hasar gören dişleri kurtarmak için yapılıyor. Diş çekiminden daha kolay ve ağrısızdır. Diş özü hasar görmemişse tek seansta tedavi yapılıyor. Fakat sinirler tamamen ölmüşse 2-3 seansı buluyor. Tedavi sonrası hissedilen hafif ağrı vücudun gösterdiği reaksiyondur. Aşırı hissedilen ağrılarda diş hekiminize görünmenizde yarar vardır. Diş Hekimleri odasının belirlemiş olduğu Kanal Tedavisi 2022 Fiyat listesi aşağıdaki gibidir.

Kanal Tedavisi Fiyat 2022

Kanal Tedavisi – Tek Kanal ( Dolgu Hariç )………………………………………………………..: 690 TL

Kanal Tedavisi – İki Kanal ( Dolgu Hariç ) …………………………………………………………: 1005 TL

Kanal Tedavisi – Üç Kanal ( Dolgu Hariç )…………………………………………………………: 1365 TL

Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi – Tek Kanal ( Dolgu Hariç )………………..: 705 TL

Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi – İki Kanal ( Dolgu Hariç )………………….: 1030 TL

Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi – Üç Kanal ( Dolgu Hariç )………………….: 1395 TL

Sosyal Medyalarımız