İmplant Acıtır Mı ? Süt dişlerinin yerine çıkan kalıcı dişlerden sonra bir daha diş yenilenmiyor. Herhangi bir sebepten dolayı diş kaybı yaşandığında yerine yeni diş çıkmıyor. Ağız içinde o bölgede bir boşluk oluşuyor. Ağzındaki boşluktan rahatsız olan, daha iyi bir çiğneme, görünüm kazanmak isteyenler için implant uygulaması bulunuyor. Bu uygulamadaki amaç, diş kökü yerine geçecek bir araçla yeni bir diş/dişler kazandırmaktır. Sağlıklı ve yeni dişler kazanmak istiyorsanız
implant yapımı için ağız ve diş sağlığı polikliniğimizden randevu alabilirsiniz.
İmplant Ne Demek ?
İmplant, diğer adıyla dental implant titanyumdan yapılmış diş kökü yerine geçen vida demektir. Kaybedilen dişin bulunduğu çene kemiğine yerleştirilir. Amaç, çene kemiğinin bu vidayı kabul edip, çevresinde iyileşme sağlamasıdır.
Implant cerrahi bir işlemdir. Steril şartlarda, uzman diş hekimlerince klinik şartlarda yapılır. Implant yaptırmak kadar kullanılan malzeme ve hijyenik ortam da önemlidir.
İmplant Locator Nedir?
Bazı kişilerde tamamen diş kaybı yaşanabiliyor. Diş kaybıyla birlikte kemik erimesi devam ediyor. Kullanılan hareketsiz dişsiz protezler zamanla desteğini kaybeder. Desteğin kaybolmasını önlemek için en az üst çenede 4, alt çenede 2 implant uygulanır. Bu implantlara bağlanan protezlere
implant üstü locator denir.
İmplantlara uygulanan locator tutucular sayesinde protezin kayması önlenmiş olur. Hareketli protez damak kısmı açıldığından kişinin konforlu çiğneme, daha iyi tat alması sağlanmış oluyor. Ayrıca uzun dönem kullanımlarında kemik kaybı daha az oluyor.
İmplant Greft Nedir?
implantın sağlıklı bir şekilde yapılması, uzun ömürlü olabilmesi için yeterli genişlik ve uzunlukta kemik desteğine ihtiyaç vardır. implantın çevresinin en az 1’er mm kemik tarafından sarılması gereklidir. Bazı kişilerde diş kaybı nedeniyle kemik erimesi oluşabiliyor. Bu kişilere normal şartlarda implant çivisi yerleştirilemiyor. Implantın yerleştirilmesi için kemik erimesi olan bölgede kemik oluşturulması işlemi yapılıyor. Kemikten alınan bir parça veya yapay olarak kemik oluşturma işlemine greftleme denir.
Kemik greftleri, kemik tozu olarak nitelendirilirler. Sağlıklı olmak kaydıyla insan veya hayvanın belirli bölgelerinden alınan kemikler özel işlemlerden geçirilerek kemiz tozu elde ediliyor. Kişinin kemik erimesine bağlı olarak, yeterli miktarda greftleme uygulanıyor.
İmplant Nasıl Yapılıyor?
Implantın uygulanmasında 4 farklı yöntem kullanılıyor.
Birinci yöntem; Diş çekilir. Vakit kaybetmeden hemen implant boşluğa yerleştirilir. En rahat ve pratik yöntemdir. Dikiş, cerrahi müdahale gerektirmez. Hasta,
implant acıtır mı endişesi taşımaz.
İkinci yöntem; Kapalı teknikte uygulanıyor. Hastanın implant uygulanacak dokusu kesilmiyor (filep açılmıyor). Dokuya
implant lazer uygulanarak, oyuk açılıyor. Açılan oyuğa implant yerleştiriliyor. İşlem çok kısa sürüyor. Konforlu, ağrısız, tek aşamalıdır.
Üçüncü yöntem; Mini implantlar için kullanılan yöntemdir. Mukoza üzerinden direk implant uygulanıyor.
Dördüncü yöntem; Halk arasında en yaygın olarak bilinen klasik cerrahi yöntemdir. Boşluk olan bölgede implant ameliyatı ile kesi atılır. Kesi atılan boşluğa implant yerleştirilir. Implant yerleştirildikten sonra dikiş atılır.
Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, birinci aşama daima muayenedir. Muayene, hastanın tedavi yöntemi, protez tercihine göre implant şekilleniyor. İkinci aşama tedavi planlamasıdır. İmplant sayısı, kullanılacak protezler, hatta ödeme şekli bu aşamada belirleniyor. İmplant Acıtır Mı
Üçüncü aşama cerrahi işlemdir. Bu aşamada implant yerleştiriliyor. İmplant yerleştirme ortalama 5-15 dakika sürüyor.
İmplant Nasıl Takılır?
Önce implant lokal anestezi ile bölge uyuşturuluyor. Kemiğin üstündeki diş eti kaldırılıyor. Kemik içine bir yuva hazırlanıyor. Hazırlanan yuvaya implant yerleştiriliyor. Diş eti dikiliyor. Dikişler 7-10 gün içinde alınıyor. İmplantın çene kemiğiyle kaynaşması için uygulanan tekniğe göre 2-6 ay bekleniyor.
İmplant ile kemik tam olarak kaynadığında (osseointegrasyon) implantın gömülü olduğu diş eti tekrar açılır. Diş etine şekil vermesi için implantın üzerine gingiva former (diş eti şekillendirici, iyileşme başlığı) takılır. Diş etinin şekillenmesi 4-10 günü buluyor.
Diş eti şekillendikten sonra başlık çıkarılıyor. Ölçüsü alınarak, dişlerin yapımına geçiliyor. Yaklaşık bir haftada dişler hazırlanarak, yerlerine yerleştiriliyorlar.
İmplant Alerjisi Belirtileri
Metallar, medikal amaçlı olarak farklı şekilde kullanılıyorlar. En yaygın şekilde ortopedik amaçlı protez olarak kullanılıyorlar. Titanyum alaşımı, implant uygulamalarında biyouyumluluk nedeniyle en sık tercih edilenidir. Bütün medikal amaçlı metallarde olduğu gibi çok az da olsa titanyum alaşımında nikel bulunuyor.
Titanyum alaşımlı implantların herhangi bir alerjisi bulunmuyor. Fakat bazı hastalarda “metal alerjisi” bulunuyor. Hasta kendisi de metale karşı alerjisi olduğunu bilmeyebilir. Ancak, implant uygulandıktan sonra alerjik belirtiler görüldüğünde anlaşılabilir. Metal alerjisi olanlarda görülen alerjik belirtiler şunlardır; İmplant Acıtır Mı
1- Basit deri döküntüleri
2- Kontakt dermatite
3- Kas ağrısı
4- Kronik yorgunluk
İmplant Enfeksiyon Belirtileri
İmplant, steril ortamda bütün önlemler alınarak yapılıyor. Diş hekiminden veya hastadan kaynaklanan sebeplerden dolayı implant enfeksiyonu oluşabiliyor. İmplant tedavisi sonrasında operasyona bağlı olarak
implant şişliği oluşabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak
implant sonrası şişlik 2 gün içinde geçmezse enfeksiyon belirtisi olarak kabul edebilirsiniz. Bu belirtiyle birlikte;
– Ateş yükselmesi,
– implant iltihap kaparsa (operasyon bölgesinden irin akması),
– Diş etinde şişme
implant sonrası enfeksiyon belirtileridir.
İmplantın yapıldığı diş etinin dokusunda oluşan iltihaplanmalara peri implantitis denir. Diş etinde kanama, kızarıklık, apse gibi belirtilerle enfeksiyon kendini gösteriyor. Zamanında müdahale edilmezse bölgede kemik erimesine yol açabiliyor.
İmplant Olmazsa Ne Olur?
Dişler sadece, çiğneme, beslenme için önemli değildir. Kemik sağlığının yanı sıra kişisel görünüm açısından da önemlidir. Ağızda eksilen her diş, ağız yapısını olumsuz etkileyecektir. Implant yapılmasının sebeplerini şöyle sıralayabiliriz;
1-Diş eksikliğinden kaynaklanan boşluklar çenenin kapanmasını etkiler. Boşluğun karşısındaki diş, boşluğa doğru uzar. Bu durum çenenin kapanışını bozarak, çene ekleminde sorunlara yol açar.
2- Her yemek yendiğinde, kırıntılar diş boşluklarında birikir. Boşluklarda sıkışan gıda artıkları bulunduğu bölgedeki dişlerin çürümesine neden olur.
3- Kaybedilen her diş çene kemiğinin daha kısa sürede çözünmesine yol açar. Diş kökleri çene kemiğine destek oluyorlar. Dişin kaybedilmesi sonucu bu destek ortadan kalkacaktır. Rezorbsiyon denilen kemik erimesi süreci başlayacaktır.
4-Eksik diş nedeniyle çiğneme alışkanlığı değişecektir. Besinler tam öğütülmeden yutulacaktır. Tam öğütülmeyen besinler mideye aşırı yük bindirecektir. Kişide, beslenme düzeni bozulacak,tek tip beslenmeye yönelecektir.
1 İmplanta Kaç Diş Takılır?
İmplant, çene kemiğine gömülen titanyum alaşımlı vidanın adıdır. Ağızda tek diş eksikse, tek implant yapılıyor. Diş ölçüsü alındıktan sonra implanta diş takılıyor.
Birden fazla diş kayıplarında her kayıp diş için implant yapılmasına gerek yoktur. Örneğin yan yana üç diş kaybı yaşadıysanız, baştaki ve sondaki boşluklara implant yapılıyor. Protez olarak üçlü diş yapılıyor. Baştaki ve sondaki protezler yuvalarına yerleştirildiklerinde, ağız içinde diş düzeni sağlanmış oluyor.
Ağzındaki tüm dişleri kaybeden hastalar için
4 implant sabit protez uygulaması bulunuyor. Hiç dişi olmayan, hareketli protez kullanamayan kişiler dört implant tekniği (all on four) ile doğal diş görünümüne kavuşuyorlar.
İmplant mı Kaplamı mı?
Diş kaybı her yaşta yaşanabilir. Yaş ilerledikçe diş kaybı yaşanması daha yüksektir. Yapılan araştırmalar sonucunda 35 yaşın üzerindeki kişilerin %70’nin en az bir dişinin eksik olduğu tespit edilmiştir. Eksik diş/dişler hem yaşam kalitesini hem de sağlığı olumsuz yönde etkiliyor.
Kaybedilen diş/dişlerin yerine günümüzde protez ve implant tedavileri uygulanıyor. Bu tedavilerin avantaj ve dezavantajlarını bilmeyen kişiler bu iki tedavi arasında kararsız kalabiliyorlar. Tek diş kayıplarında hastalar köprü tedavisini de tercih edebiliyorlar.
Implantlar, diğer tedavi yöntemlerine göre uzun aşamalı ve maliyetlidir. Buna rağmen aşağıda sayılan yönler bakımından diğerlerinden üstündür.
1- Dental implant, çene kemiğine bağlandığından ömür boyu dayanıklıdır.
2- Çene kemiğine gömülü oldukları için kayma, çıkma yapmazlar. Konuşma bozukluğu oluşturmazlar.
3- Daha iyi çiğneme sağlarlar.
4- Normal şekilde fırçalanabilir, diş ipiyle temizlenebilir.
5- Kemik erimesini, diş etlerinin bozulmasını önler.
6- Doğal dişlerle uyumludur. Yapay görünüm oluşturmaz.
İmplant Uygulamasından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Implant tedavisinden sonra diş hekimi, hastanın uyması gereken bazı hususları anlatacaktır. Tedavi sonrası dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır;
– Ağzınızdaki tamponu 30-40 dk boyunca ısırın. Bu süreden anca atmayın.
– Hekiminiz buz uygulaması tavsiye edebilir. 48 saat boyunca buz uygulamasını tatbik edin.
– Uyuşukluk geçene kadar en az 2 saat hiçbir şekilde yiyecek-içecek tüketmiyorsunuz.
– İlk 2 gece yüksek yastıkta yatmanız, iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
– İlk bir hafta sıcak yiyecek-içeceklerden uzak durun. Gazlı, baharatlı yiyecekler tüketmeyin.
– Tedavi sonrası bir gün boyunca tükürmeyin, gargara yapmayın, ağız çalkalamayın. Sigara, alkolden uzak durun.
– Hekiminizin verdiği ilaçları zamanında, ölçüsünde alın. Ağrı oluştuğunda verdiği ağrı kesici ilaçtan kullanabilirsiniz.
– 36 saat sonra ağzınızı, 2 hafta boyunca günde iki defa tuzlu suyla (bir su bardağı ılık su, 1/4 çay kaşığı tuz) gargara yapıyorsunuz.
İmplant Riskli mi?
İmplant Acıtır Mı İmplant, kemik gelişimini tamamlayan herkese uygulanabiliyor. Özel durumu olan hastalarda, farklı hastalık taşıyan kişilerde, tedavinin uygulanabilmesi için bazı şartlar gerekebiliyor.
-Sigara bağımlıları,
– Şeker hastaları,
– Hipertansiyonu olan hastalar,
– Kalp rahatsızlığı olanlar,
– Kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlar,
– Çene kemiği çok ince olanlar implant tedavisinde risk altında olan kişilerdir. Belirli şartlar sağlandıktan sonra bu kişilerde de implant tedavisi güvenli şekilde uygulanıyor.
Bütün cerrahi işlemlerde olduğu gibi
implant riskleri az da olsa bulunuyor. Diş hekimi olası riski önlemek adına
implant röntgen ve radyografikleri çok iyi analiz edip, inceliyor. Hastaya yapılan testlerle, hastanın sağlık hikayesi çıkarılıyor. Hastaya geçirdiği operasyonlar, alerjileri, sürekli hastalığı soruluyor. Hastanın unutup söylemediği hastalık, kullandığı ilaçlar
implant zararları olarak hastaya yansıyabiliyor.
– Sinirlere girilmesi,
– Dişe hasar verme,
– Diş etinin iltihaplanması tedavi planlamasının iyi yapılmaması, hastanın tedavi sürecine uymaması sonucu oluşabilecek riskler arasındadır.
İmplant Zor mu?
İmplant Acıtır Mı İmplant tedavisinin lokal anesteziyle yapılması, çene kemiğine vida yerleştirilmesi halk arasında
implant zorlukları
olarak görülüyor. Dental teknolojinin gelişmesiyle birlikte implant tedavisi diş çektirmekten daha kolaydır. Uygulanan lokal anestezi sayesinde hasta hiçbir acı hissetmeden, işlem 5-15 dakika arasında bitiyor.
İmplant tedavi sonrasında
implant yaptıranlar tereddütlerinin boşuna olduğunu kabul ediyorlar. İşlemin güvenli ve kolay şekilde yapıldığını görenler, çevresine de
implant operasyonu zorluğunun olmadığından bahsediyorlar. Ağzınızda diş eksikliğiniz varsa, ağız&diş sağlığı merkezinde uzman diş hekimine muayene olabilirsiniz. Uzman diş hekimi diş sağlığınız için implant tedavisine ihtiyacınız olup olmadığını söyleyecektir.
İmplant Can Yakar mı?
Implant cerrahi bir işlem olup, lokal anestezi altında yapılıyor. İşlem yapılacak bölgedeki sinirler uyuşturuluyor.
Bu nedenle herhangi bir ağrı, sızı, can yanması hissetmiyorsunuz. Anestezinin etkisi geçtikten sonra ağrı hissedebilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Hekiminiz bunu öngördüğü için size ağrı kesici yazacaktır. Hekiminizin önerdiği dozajda kullanmaya dikkat ediniz.
İmplant Şişliğine Ne İyi Gelir?
İmplant tedavisinden sonra cerrahi müdahalenin yapıldığı alanda şişkinlik oluşması normaldir. Diş hekiminiz size buz uygulaması önerebilir. Buz torbasını, dış bölgeden tatbik ediyorsunuz. 10 dakika tutup, 10 dakika bekliyorsunuz. Uzun süre yanakta tutmayınız.
İmplant sonrası şişlik olmaması için sıcak yiyecek&içeceklerden uzak durun. Tedaviden yaklaşık 10 saat sonra şişkinlik görülebilir. Buz torbası veya soğuk havlu uygulaması ile şişkinliği giderebilirsiniz.
İmplant Uygulaması Ağrılı mı?
İmplant Acıtır MıImplant tedavi süreci ağrısız geçer. Hasta lokal anestezi altındadır. Hastada implant sonrası ağrı görülebilir. Anestezinin etkisi geçtikten sonra, implantın uygulandığı alanda ağrı oluşabilir. Hekiminiz size ağrı kesici ilaç reçete edecektir. Ağrı oluştuğunda belirtilen dozajda alabilirsiniz.
İmplant İyileşme Başlığı
İmplant Acıtır Mı Implant denilen vidanın takılması tedavinin ilk kısmını oluşturuyor. Bir hafta sonra vidanın olduğu bölge açılarak gingiva former (iyileşme başlığı) takılıyor. İyileşme başlığı, protez olarak kullanılacak dişin diş etinden geliyormuş zannedilmesini sağlıyor. Koruyucu kapak olarak da biliniyor. Diş etlerinin protezin şeklini alması, proteze doğal bir görünüm kazandırması için kullanılıyorlar. Bu başlıklar diş etinizin kalınlığına göre ayarlanabiliyorlar.
İyileşme başlığı geçicidir. 4-10 gün sonra çıkarılıp, yerlerine kalıcı protezler takılır. Bazı kişilerde
implant iyileşme başlığı düştü sorunu oluşabilir. İyileşme başlığının iyi oturtulmaması, kişinin sert cisimleri ağzıyla kırmaya/açmaya çalışması, diş gıcırdatması gibi sebeplerle koruyucu kapak düşebilir. Bu gibi durumlarda erken fark edip, diş hekiminize gitmeniz gerekiyor. Fark etmezseniz, bölge yumuşak dokuyla kapanabilir.
Implant tedavi planlamasına göre vida çene kemiğine kaynadığında implant abutment denilen küçük titanyum bağlayıcılar yerleştiriliyor. Bunlar kalıcı bağlayıcılardır.
İmplant Fiyatları 2022
- Kemik içi implant ( Blade Tek İmplant Ücreti Hariç )……………………………: 4125 TL
- Kemik içi İmplant ( Tek Silindirik İmplant Ücreti Hariç )……………………….: 4090 TL
Sosyal Medyalarımız
Hello there, I discovered your web site by means of Google whilst searching for a similar subject, your website got here up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
thanks
Very good website you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!
We can share information in the comments section below for now. Thank you very much for your interest.