Diş Eti İltihabı
Diş Eti İltihabı Periodontal hastalıklardan biri olan diş eti iltihabı diş etlerini ve dişlerin çevresindeki dokuları etkileyen bir rahatsızlıktır ve periodontitis olarak da ifade edilmektedir. Bu problem yalnızca diş etlerinin gözle görülür kısımlarında değil, dişleri çevreleyen kemikler üzerinde de etkili olmaktadır. Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanalar diş kayıplarına neden olabileceğinden tedavinin ihmal edilmemesi gerekir. Uzman hekimlerimiz çürük olmayan dişlerinizin dahi sallanmasına neden olabilecek ve çekilmesi ile sonuçlanabilecek diş eti iltihaplanmalarının tedavisini etkili bir şekilde gerçekleştirmektedir. İlk olarak hastanın ağız muayenesi yapılarak problem belirlenmekte ve tedavi planlanmaktadır. Planlamaya göre gerçekleştirilen tedavinin ardından yapılacak kontrollerle tedavinin başarısı ölçülmektedir. Diş Apsesi
Diş Eti İltihabı Belirtileri
Ağzınızda oluşan çeşitli belirtileri diş eti iltihabı oluşumunun göstergesi olarak değerlendirmek mümkündür. Bu belirtilerin başında ağız kokusu gelmektedir. Ayrıca iltihaplı olması halinde diş etleri kırmızı ve şiş bir görünüme sahiptir. Diş etlerinde oluşacak iltihaplanma, ağızda tat bozukluğuna da neden olabilmektedir. Bu problemin ileri safhaya ulaşması ile birlikte diş etlerinde çekilme yaşanmakta ve diş kökü açığa çıkmaktadır. Bunun neticesi de dişlerin sallanması, zamanla eğilmesi ya da çarpıklaşmasıdır. Ayrıca iltihaplanma, dişlerin kendiliğinden ya da diş fırçalama sırasında kanamasına neden olabilmektedir.
Diş Eti İltihabı Tedavisi
Diş eti iltihabı tedavisinin planlanmasından önce teşhisin doğru konması önemlidir. Erken dönemde yapılan tedaviler için öncelikle diş plakları ve diş taşlarının temizliği yapılmaktadır. Doğru ağız bakımı ile desteklenmesi halinde başlangıç aşamasındaki problemlerde bu tedavi etkili sonuç vermektedir. İlerlemiş vakalar için ise cerrahi müdahale gerekli olabilir. Tedavi için genellikle periodontal operasyon yöntemi kullanılmakta olup, bu işlem için hastaya lokal anestezi verilmektedir. Bu operasyonlar, yalnızca diş etleri ile ilgili olabileceği gibi, dişleri çevreleyen tüm dokularla da ilgili olabilmektedir. Uygulanan tedaviler arasında diş etlerinin kesilmesi de yer almaktadır. İltihaplanmanın derin dokulara ulaşacak kadar ilerlemiş olması ya da kemik erimesine neden olması halinde diş etlerinin kaldırılarak iltihaplı dokuların temizlenmesi, kemiklerin düzeltilmesi ya da biomateryaller ile yeni kemik oluşturulması da bir tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.