Diş Eti Hastalıkları Hangi Vitamin Eksikliği Ağız bakımı ve hijyeni yapılmadığında diş eti hastalıkları (periodontal)adı verilen hastalıklar görülebiliyor. Diş eti hastalıkları her yaşta insanı etkileyen kronik bir hastalıktır. Dişlerde çürük olmasa bile, kaybedilmelerine yol açabiliyor. Ağrısız seyrettiği için çoğu insan tarafından geç fark ediliyor. En önemli belirtisi kanamadır. Diş fırçalarken, elmayı ısırdığınızda kan geliyorsa diş etinizde sorun var demektir. En kısa zamanda diş hekiminizle görüşmenizde yarar vardır. Diş Eti Hastalıkları Hangi Vitamin Eksikliği
Diş Eti Hastalıkları Nelerdir?
Diş eti hastalıkları aşamalarına göre farklı isimlendiriliyorlar. Aşamalarına göre diş eti hastalıkları çeşitleri şunlardır;
1- Gingivitis (diş eti iltihabı); Periodontal hastalıklar diş eti iltihabıyla başlar. Hastalığın erken dönemidir. Dişler kanamalı, kırmızı, hacimce büyümüşlerdir. Erken teşhis edildiğinde hasar oluşmadan tedavi edilebilir.
2- Periodontitis; Bu hastalık kendi içinde kategorilere ayrılıyor.
a) Kronik periodontitis; Dişleri destekleyen diş dokularıyla birlikte alveol kemiğinde hasar oluşmuştur. Diş etinde başlayan hasar liflerin ve diş kemiğinin erimesine kadar ilerlemiştir. Bu seviyede diş-diş eti arasında periodontal cep oluşuyor.
b) Agresif periodontitis; Genç insanlarda görülen, kronik periodontitise göre daha karmaşık bir hastalıktır.
c) Sistemik hastalıklarla görülen periodontitis
d) Nekroz oluşturan periodontitis
e) Diş eti apsesi ve periodontal apseler
Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?
1- Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması,
2- Diş etlerinin, dişlerden kolayca ayrılması,
3- Diş ve diş etleri arasında iltihap akıntısı,
4- Dişlerin sallanmaya başlaması, birbirlerinden uzaklaşması,
5- Isırma sırasında diş düzeninin bozulması,
6- Bölümlü protez uyumunda bozulma oluşması
7- Ağızda sürekli kötü oluşması diş eti hastalıkları belirtileri olarak kendini gösteriyor.
Diş Eti Hastalıkları İçin Hangi Bölüm ?
Diş Eti Hastalıkları Hangi Vitamin Eksikliği Diş eti problemi yaşayanlar diş eti hastalıkları bölümü Periodontolidir. Bu bölüm dişlerin çevre dokularıyla ilgilenen bilim dalıdır. Diş eti denilen dokularda oluşan iltihabi hastalıklara diş eti hastalıkları (periodontal hastalıklar) denir. Dişinizi çevreleyen dokularda kanama, iltihap akıntısı olduğunda ağız ve diş sağlığı merkezi diş eti periodontoloji bölümüne gitmeniz gerekiyor.
Periodontoloji, diş hekimliğinin ayrı bir bölümüdür. Bu bölümde diş eti hastalıkları uzmanı diş hekimleri görev yapıyor. Ağız ve diş sağlığı merkezine gittiğinizde diş eti hastalıkları hangi bölüm diye sorduğunuzda size yardımcı olacaklardır.
Diş Eti Hastalıkları Ne İyi Gelir?
Diş eti hastalığının önüne geçmek, oluşan diş eti hastalıkları için bitkisel çözüm bulunuyor. Diş hastalıklarına evde diş eti hastalıkları doğal tedavi yöntemleri şunlardır;
1- Stresi azaltın.
2- Deniz tuzu solüsyonu kullanın. Bir su bardağı ılık suya bir çay kaşığı deniz tuzu atın. Bu karışımdan bir yudum alıp, ağzınızda 30 saniye çalkalayın. Bu işlemi 3 defa tekrarlayın. Karışımı yutmayın, tükürün.
3- Çay poşetlerini kullanın. Bir çay poşetini, kaynar suda 2-3 dakika bekletin. Çıkartıp soğumasını bekleyin. Diş eti sorunu olan bölgeye uygulayın. 5 dakika bekletin.
4- Adaçayı suyu; 250 ml kaynar suya tepeleme bir çay kaşığı adaçayı koyun. 5 dakika demlenmeye bırakın. Süzüp, ılımasını bekleyin. Yemeklerden sonra gargara yapın.
5- Nar Suyu; Hazır aldığınız %100 veya kendi sıktığınız nar suyundan bir yudum alıyorsunuz. Ön ve arka diş etlerinizin üzerinde gezdiriyorsunuz. 1-2 saatte bir uygulamayı tekrarlayın. Yudumu yutmanızda bir sakınca yoktur.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Tedavi Edilir?
Diş Eti Hastalıkları Hangi Vitamin Eksikliği Hastalığın evresine göre diş eti hastalıkları tedavi yöntemleri farklı şekilde uygulanıyor. Tedavinin ilk basamağı diş taşı, batan sert cisimler gibi birikintilerin temizlenmesidir. Basit diş eti iltihaplarında dental temizlik yeterlidir. Diş hekiminiz dental plağın tekrar oluşmaması için doğru fırçalama ve diş ipi tekniklerini size anlatacaktır.
İlerlemiş enfeksiyonlarda periodontal cerrahi yöntem uygulanıyor. Hastaya lokal anestezi veriliyor. “Cep” denilen boşluları, kemik erimesini tedavi etmek için kemik tozu, membran gibi yardımcı biyomateryallerden yararlanılıyor.
Diş eti cebi, büyümüş diş etinin tedavisinde gingivektomi cerrahi yöntem uygulanıyor. Cerrahi işlemle diş etinin bir kısmı kesilip, çıkarılıyor. Kemik erimesi olan vakalarda flep operasyonu tatbik ediliyor. Ameliyat ortamında diş eti kaldırılıyor. Alttaki dokuların tedavisi yapılıyor.
Diş Eti Hastalıkları Nedenleri
Diş kayıplarının en büyük nedeni diş eti hastalıklarıdır. Ağız ve diş sağlığına önem veriyorsanız diş eti hastalıkları neden olur konusunda detaylı bilgiye sahip olmazın gereklidir. Diş eti hastalığına yol açan sebepler şunlardır;
1-Bakteriyel diş plakları (diş taşları)
2- Stres
3- Sigara kullanımı
4- Kalp, anti depresan gibi bazı ilaçlar
5- Hormonal değişiklikler
6- Diş sıkma, gıcırdatma
7- Ağız kuruluğu
8- Vitamin eksikliği; diş eti hastalıkları hangi vitamin eksikliği durumunda ortaya çıktığı merak edilebilir.
– A vitamini eksikliğinde ağız kuruluğu oluşur. Kemik ve diş büyümesi yavaşlar.
– D vitamini eksikliği çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde kemik yumuşaması, yaşlılarda osteoporoz oluşumuna yol açıyor.
– K vitamini eksikliği dişlerin zayıflamasına yol açar.
Diş Eti Hastalıkları Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Diş eti hastalıklarının birçok sistemik hastalıkla ilişkisi bulunuyor. Kronik hastalığa yola açabiliyor. Kalp hastalığı, diyabet, solunum sistemi hastalıkları, gebelik komplikasyonları diş ve dişeti hastalıkları ile bağlantılı hastalıklardır.
Enfeksiyon tedavi edilmediğinde, bakteriyel faktörler, iltihabi ürünler dokulardan kana karışabiliyor. Bu durumda vücudun bütün organları bundan etkilenebiliyor.
Diş Eti Hastalığı Koku Yapar mı?
Ağız kokusu diş eti hastalığının sebep olduğu durumlardan biridir. İyi temizlenmeyen dişlerin aralarında biriken gıda parçacıkları zamanla bakteri plağı oluştururlar. Bakteri plakları zamanla diş ile diş etinin açılmasına yol açarlar. Bu ceplere biriken besin artıkları kokuya yol açarlar. Burada oluşan iltihaplar da ağız kokusuna neden olurlar.
Diş Eti Hastalıkları Nasıl Geçer?
Diş eti hastalıkları mikrobiyel hastalıklardandır. Tıbbi tedavi edilmedikleri müddetçe kendiliğinden geçmezler. Bitkisel ve evde yapılan doğal yöntemlerle ancak ağrısı kesilebilir. Diş etinde kanama, iltihap akıntısı, dişlerde uzama, diş eti çekilmesi gibi durumlarda ağız ve diş sağlığı merkezi periodontoloji bölümüne gitmenizde yarar vardır.
Basit bir işlemle diş taşları temizlenerek diş eti hastalığı tedavi edilebilir. Uzman diş hekimi diş fırçalama ve diş ipliği doğru kullanma tekniğini gösterecektir. Talimatlara uyulduğu takdirde diş eti hastalığı tekrarlamaz.
Diş eti hastalığının bir daha tekrarlamaması için bilinçli diş fırçalamanın yanı sıra, C, A, D, K vitaminleri içeren besinleri gereği kadar tüketmeniz gerekiyor. Diş probleminiz olmasa bile 6 ayda bir diş kontrolüne gitmenizde yarar vardır. Siz farkında olmasanız bile diş taşı oluşmaya başlamış olabilir. Erken teşhis ederek, basit tedaviyle hastalığın önüne geçmiş olursunuz.
Diş ve Diş Eti Hastalıkları Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Diş eti hastalığı sinsi ve sessiz ilerleyen bir hastalıktır. Sağlıklı ağız ve diş bakımı yapılmadığında bakteriler diş üzerinde bakteri plağı oluştururlar. Zamanla bu plak diş ile diş eti arasına yerleşerek cepler oluştururlar. Tedavi edilmediğinde öncelikle dokularda iltihaba sebebiyet verirler. Diş ve diş etlerini destekleyen alveol kemiğinde büyük hasara yol açarlar.
Hastalık ilerledikçe destek dokularda kayıplar oluşur. Yaslanacak destek bulamayan dişler sallanmaya başlarlar. Bir süre sonra dökülmeye başlarlar.
Diş eti hastalığı sadece dişi ve diş kemiğini olumsuz etkilemiyor. Enfeksiyonel hastalık olduğu için kan yoluyla diğer organlara bulaşabiliyor. Özellikle hamilelik döneminde kadınların ağız bakımına büyük önem vermeleri gerekiyor. Bakımsız ve sağlıksız diş ve diş etleri gebelik komplikasyonları oluşturabiliyor.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi
Diş eti hastalıkları tedavisi, sorunu çözmek, enfeksiyonlu bölgeyi temizlemek için yapılır. Erken teşhis edildiğinde diş temizliği ile sorun giderilir. İlerleyen dönemlerde müdahaleler cerrahi yöntemle oluyor. Dişi ve dokuyu kurtarmak için doku kesilebiliyor. Yardımcı malzemelerle diş köküne takviyeler yapılıyor.
Hastalar, ağız ve diş sağlığı merkezinden sorunlarından kurtulmuş olarak çıkarlar. Fakat uzman diş hekiminin tavsiye ve yönergelerine uyulmadığında hastalık tekrar baş gösterecektir. Tedavi, mevcut durumu düzeltmek adına yapılıyor. Bundan sonraki tamamlayıcı tedavi denilen uygulamaya siz devam etmek zorundasınız. Günde en 2 defa düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Diş eti hastalıkları çağımızın en baş ağrıtıcı rahatsızlıklarından biridir. Tedavi edilmediğinde kalbi, böbrekleri direk etkileyebiliyor. Hastalığın tedavisi mümkündür. Bu hastalıkla periodontoloji bölümü ilgileniyor. 6 ayda bir diş kontrolüne gidecek olursanız, diş eti hastalığına yakalanmadan basit uygulamalarla kurtulabilirsiniz.
Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak, çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.