fbpx

Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar? Diş çürüğü, yaşam kalitesini düşüren, sosyal yaşamı olumsuz etkileyen oluşumlardan biridir. Ağız sağlığını ve estetiğini büyük ölçüde etkiliyor. İnsanların genelinde en azından bir defa diş çürüğü görülüyor. Önlenmesi ve tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır. Erken teşhis edilmediğinde ve tedavisini yaptırmadığınızda diş çürüğü zararları

ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Diş Çürüğü Nedir?

Yeterli ağız bakımı ve hijyeni sağlanmadığında ağızda biriken bakteri ve asitler nedeniyle diş minesi bozulabiliyor. Dişi koruyan minenin ortadan kalkması sonucunda diş savunmasız kalıyor. Bakteri ve mikroplar diş özüne saldırıyorlar. Bunun sonucunda diş çürüğü nedir yanıtı olarak dişte koyu oyuklar meydana geliyor.

Sindirim sisteminin başlangıç noktasını ağız oluşturuyor. Besinler ağız yoluyla vücuda giriyor. Her türlü yeme-içmeden sonra ağız bakımı yapılmadığında dişler arasında besin artıkları birikiyor. Bu besin artıkları temizlenmediğinde aside dönüşüyorlar. Asit olarak diş minesini aşındırıp, dişe zarar veriyor. Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar? Dişin çürümesi sadece dişi ve yanındaki dişleri etkilemez. Diş çürüğü konusunda diş çürüğü ve iltihapları vücutta hangi enfeksiyonlara yol açar en çok merak edilen sorulardan biridir. Çürüklere sebebiyet veren mikroorganizmalar, oluşturdukları lezyonlar sebebiyle kalp, böbrek, karaciğer, mide gibi organları olumsuz etkiliyor. Diş çürüğü nedeniyle, yiyecekler iyice öğütülmediği için fazla kilo alınımına yol açabiliyor. 

Diş çürüğü;

– Sinüzit, nezle, faranjit,

– Bademcik iltihabı,

-Romatizma,

– Kemik erimesi,

– Diyabet,

– Obezite,

– Solunum sistemi,

– Kalp, karaciğer, böbrek, mide hastalıklarına sebebiyet verebiliyor.

Diş Çürüğü Aşamaları

Diş çürüğü sessiz ilerleyen bir rahatsızlıktır. Düzenli ağız bakımı ve diş kontrolü yaptırmayan kişilerde diş çürüğü aşamaları ikinci evresinde kendini gösterir. Bu aşamada dişte kavite (boşluk, oyuk) oluşmuştur. Artık diş çürüğünden bahsedilebilir. Kavite oluşmasından diş köküne kadar ilerlemesine kadar dört diş çürüğü seviyeleri bulunuyor.

Birinci aşamada, dişte tebeşir renginde beyaz lekeler oluşur. Bu lekeler diş çürümesinin ilk belirtileridir. Gözle görülmezler. Ancak diş çürüğü röntgen aracılığıyla görülebilir. Bu aşamada, florürlü diş macunu ve diş ipi kullanırsanız kavitenin önüne geçebilirsiniz.

İkinci aşamada kavite oluşmuştur. Dişin sert yüzey tabakası delinmiştir. Bu aşamada diş çürüğünden bahsedilebilir. Tedavisi için diş hekimiyle görüşmenizde fayda vardır. Kavite temizlenip, doldurularak,diş kaybının önüne geçilebilir.

Üçüncü aşamada, kavite diş özü denilen yumuşak tabakaya kadar inmiştir. Bu aşamada tedavi uygulanmazsa diş köküne kadar ilerleyecektir.

Dördüncü aşamada diş sinirleri bakteriler tarafından ele geçirilmiştir. Artık dişin çekilmesi gerekmektedir. Bu aşamada da tedavi edilmezse, bakteriler komşu dişlere ve diş eti dokusuna saldıracaklardır.

Diş Çürüğü Yayılır mı?

Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar? Diş çürüğü, ağızda biriken bakterilerin dişe saldırması sonucu oluşuyor. Bu zararlı mikroorganizmalar önlenmezse sürekli yayılma eğilimindedirler. Dişte küçük bir nokta, leke gibi başlayan çürük, ilerleyen dönemde diş kaybı olarak size yansıyabilir. Gerekli önlem ve tedaviyi yaptırmadığınız sürece diş çürüğü yapan bakteriler çoğalarak, komşu organlara da saldıracaklardır.

Diş Çürüğü Eklem Ağrısı Yapar mı?

Araştırmalar sonucunda diş çürüğünün iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit hastalığına neden olduğu tespit edilmiştir. Çürük dişin oluşturduğu enfeksiyon bu hastalığa davetiye çıkarıyor. Eklem ağrısı görülmeden önce diş çürüğü çene kemiği bölgesinde kendini gösteriyor. Çene tutulması, ağrısıyla kendini gösteriyor. Daha sonra halsizlik, bitkinlik, kas ağrıları gibi şikayetler gösterebiliyor.

Diş Çürüğü Hamileliğe Engel mi?

Diş çürüğünün, hamile kalma üzerindeki etkisi araştırma konusu olmuştur. Uzmanlar, diş eti sorunu olan kadınların diğer kadınlara göre hamile kalma oranlarının dört kat daha düşük olduğunu savunuyorlar. Bunun nedeni, bakterilerin yumurtlamayı ve embriyonun implantasyonunu önlemeleridir. Diş eti enfeksiyonuna sebebiyet veren bakteriler, hamile kalma sürecini uzatıyorlar.

Diş Çürüğü Ne Kadar Zamanda İlerler?

Diş çürüğü önlem alınmazsa sürekli yayılma eğiliminde olan bir rahatsızlıktır. Kişin beslenme, genetik, ağız bakımı ve hijyenine verdiği öneme göre diş çürüğü ilerleme kaydediyor. Bu süre kişiden kişiye değişiyor. Fakat aşırı asitli ve şekerli besinler tüketiyorsanız, ağız hijyenine yeterli önemi vermiyorsanız, bir hafta içinde dişinizde gözle görülür bir kavite oluşacaktır.

Diş çürüğünü önlemek kişinin kendi elindedir. Bu konuda diş çürüğü durdurulabilir mi diye endişe etmenize gerek yoktur.

– Düzenli olarak günde iki defa dişlerinizi fırçalamanız,

– Diş ipi kullanmanız,

– Sigara ve alkolden uzaklaşmanız, hiç olmazsa azaltmanız,

– Asitli ve şekerli besinlerden uzak durmanız, tüketiyorsanız ana öğünleri seçmeniz,

– Her 6 ayda bir diş hekimi kontrolü yaptırmanız durumunda diş çürüğünü önleyebilirsiniz.

Diş Çürüğü Genetik mi?

Halk arasında genellikle beslenmeye ve ağız bakımına bağlı olarak diş çürükleri oluştuğu kanısı hakimdir. Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin yaptığı araştırma sonucuna göre genetik rahatsızlığın diş çürüğü nedeni olduğu tespit edildi. Vitamin D reseptör geninin bozukluğu diş çürüklüğüne neden oluyor.

Diş Çürüğü Göz Ağrısı Yapar mı?

Diş çürüğü sinsi ilerleyen bir rahatsızlıktır. Sadece ele geçirdiği dişi ve bölgesini etkilemez. Bulunduğu bölgede iltihaplanma, enfeksiyon oluşturur. Diş sinirlerini uyarır. Diş sinirleri bütün kafa bölgesini saran sinir ağıyla bağlantılıdır. Göz sinirleri de bu ağın içinde olduğundan dişte oluşacak bir ağrı kademeli şekilde göze doğru ilerleyecektir.

Diş çürüğü tedavisi yapılmadığı takdirde diş çürüğünün olumsuz etkisi göze vuracak ve göz ağrısı yaşanacaktır.

Diş Çürüğü Faranjit Yapar mı?

Diş çürüğü tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon yayılacaktır. Bunun sonucunda üst solunum yolu hastalığı olan faranjite yol açabilir. Faranjit, genellikle soğuk algınlığı neticesinde kendini gösteren bir hastalıktır. Fakat diş çürüğüne yol açan bakteriler çoğalarak, bademcik ve boğaz yolunu etkileyebiliyorlar. Buraya yerleşen mikroorganizmalar enfeksiyona neden oluyorlar.

Diş Çürüğü Sivilce Yapar mı?

Diş çürüğü, birçok organı olumsuz etkilediği gibi cilt problemlerine de yol açabiliyor. Bu konuda  İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinin bir araştırması bulunuyor. Bu araştırmaya göre diş problemleri diş enfeksiyonlarından kaynaklanabiliyor.

Diş çürükleri cilde ve saç diplerine olumsuz yansıyor. Bunun sonucunda saçkıran, sivilce, cilt bozulması gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Özellikle diş çürüğü saç döker mi sorusunun yanıtı bu araştırma sonucunda verilmiş oluyor.

Çaresini bulamadığınız cilt problemleri ve saç dökülmesi için mutlaka ağız ve diş sağlığı merkezine gitmenizde yarar vardır. Burada yapılacak tam teşekküllü bir kontrol ile sorunun kaynağı tespit edilebilir. Doğru teşhis ve tedaviyle cilt problemlerinizden kurtulabilirsiniz.

Diş Çürüğü Ağız Kokusu Yapar mı?

Diş yuvasına yerleşen bakteriler, önlem alınmadığı takdirde dişte daha büyük oyuk açacaklardır. Beslenme sonucunda burada besin kırıntıları birikiyor. Besin kırıntıları içindeki bakteriler sülfür bileşikleri üretiyorlar. Bu asitin üretilmesi kötü koku olarak ağızda yayılıyor. Konuşma ve nefes verme sırasında bu koku dışarı çıkıyor. Konuşma mesafesinde bulunan kişileri rahatsız edici bir durum ortaya çıkıyor.

Nezaket icabı karşınızdaki ağzınızın koktuğunu size söylemeyebilir. Diş hassasiyeti ve çiğnemede zorlanma yaşıyorsanız, diş çürüğünüz var demektir. Elinizi ağzınıza kapatarak nefes kontrolü yapabilirsiniz. Bununla birlikte el bileğinize tükürün. 5 dakika bekleyin. Bu süre sonunda tükürüğünüzü koklayın, ağır bir koku varsa vakit kaybetmeden diş hekiminizle görüşmelisiniz.

Diş Çürüğü İshal Yapar mı?

Diş çürüğü direk olarak ishale sebep olmaz. Diş çürüğüne neden olan bakteriler, tedavi edilmediğinde boğaz yoluna doğru ilerleyecektir. Burada üst solunum yolu enfeksiyonuna sebebiyet verebilirler. İshalin nedenlerinden biri de alt/üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Bu nedenle diş çürüğü ishal yapar diyebilirsiniz.

Diş çürüğü hafife alınacak ve bir rahatsızlık değildir. Önlem alınmadığı, tedavisi yapılmadığı taktirde daha ciddi hastalıklara yol açabilir. Diş ve çene kaybından ziyade, bütün vücuda yayılabildiği için kalp, mide, böbrek hastalıklarına yol açabiliyor. Bununla birlikte tedavisi çok kolay bir rahatsızlıktır. Klinik ortamda dolgu, kanal tedavisiyle hem diş kurtarılır hem de ağız sağlığı korunmuş olur.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız

5/5 - (1 OY VERİLDİ)