fbpx

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır? Ağız kokusu (halitosis), kişileri zor durumda bırakan rahatsızlıklardan biridir. Sürekli iletişim halinde bulunan insanları rahatsız edici sorundur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak çıkan ağız kokusu başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle ağız kokusu sebepleri iyice araştırılıp, ağız kokusu çözümleri bulunmalıdır. Ağız kokusu problemi yaşıyorsanız ağız kokusu önleyici ürünler ile geçici çözüm yerine uzman doktor yardımı almalısınız. Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

Ağız kokusu, kişide varsa konuşma mesafesinde bulunan herkes tarafından kolayca anlaşılır. Fakat nezaket adına bu kişiye söylenmediği için, kişi de bunun farkına varamıyor. Ağız kokusunu tespit etmenin çok basit  yolu bulunuyor.

Bileğinizin iç tarafına tükürün. Yaklaşık 10 saniye bekleyin. Sürenin sonunda tükürüğünüzü koklayın. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, ağız kokunuz var demektir. Başka bir yolu da avucunuzla ağzını kapatın. Ağzınıza nefes verin. Burnunuza kötü koku geliyorsa, ağız kokunuz vardır.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır? Ağız kokusu ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Sosyal ilişkileri etkilemesi bakımından gereken tedbirleri almalısınız. Ağız kokusunu gidermek için medikal ve doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Doğal yöntemler kullanmak isteyenler ağız kokusu nasıl giderilir doğal yollarla neler yapılabilir araştırması içine giriyorlar.

Küçük ve düzenli önlemler alınarak ağız kokusu nasıl geçer sorunu çözülebilir. Evde uygulanacak basit yöntemlerle ağız kokusunun çözümü yapılabilir.

1- Yemeklerden sonra dişlerinizi düzenli fırçalayın. Diş fırçalarınızı 3-4 ayda bir değiştirin.

2- Günde en az bir defa diş ipi kullanın.

3- Dili fırçalayın.

4- Takma dişlerinizi/diş cihazlarınızı düzenli temizleyin.

5- Düzenli olarak su tüketerek ağız kuruluğundan kaçının. Şekersiz sakız çiğneyerek ağzı nemli tutabilirsiniz.

6- Soğan, sarımsak, aşırı şekerli yiyecek diyetleri yapın.

7- Düzenli diş muayenesi yaptırın.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Kendisinde veya yakın çevresindekilerde ağız kokusundan muzdarip olanlar ağız kokusu neden oluşur merakı içinde oluyorlar. Bu kokuya neden olan birçok etken bulunuyor. Bu etkenler şunlardır; Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır?

1-Gıdalar

2-Tütün ürünleri

3-Yetersiz, düzensiz diş bakımı

4- Ağız kuruluğu

5- İlaçlar

6- Ağızdaki enfeksiyonlar

7- Reflü, diyabet, kanserler gibi tıbbi hastalıklar

Ağız Kokusu Giderme Evde

Evlerde tatbik edilen en sık uygulama ağız kokusu için gargara ve diş fırçalamadır. Bazı durumlarda bu yöntemler yeterli kalmayabilir. Günlük olarak kullandığınız ağız kokusu için sprey geçici çözümdür. Bu yöntemlerin yanında

ağız kokusu giderici ilaç kullanabileceğiniz gibi ağız kokusu giderici doğal yöntem deneyebilirsiniz. Evde uygulayabileceğiniz yöntemlerden bazıları şunlardır;

1- Karanfil; Güçlü bir antioksidan özelliği bulunuyor. Fazla abartmadan günde 2-3 defa 1-2 adet karanfili ağzınıza atabilirsiniz.

2- Nane Çayı; Ferahlama etkisi ve aromatik özelliğinden dolayı taze olarak da ağzınıza biraz atıp çiğneyebilirsiniz. Sürekli ağız kokusu çekiyorsanız, bir fincan kaynar suya bir çay kaşığı kuru nane atıp demlemeye bırakın. 5 dakikanın sonunda içebilirsiniz. Gün içinde 2-3 fincan içebilirsiniz.

3- Limon; Asidik ve antioksidan özellikleriyle ağız içindeki bakterileri öldürmede yardımcıdır. Bir bardak ılık suyun içine yarım limon dilimlerini koyup içebilirsiniz. İsterseniz bir limonun suyunu bir su bardağına sıkıp, üstüne su ekleyerek içebilirsiniz. Çay içmeyi seviyorsanız, çayınıza  birkaç damla limon ekleyebilirsiniz.

4-Tarçın; Ağız kokusuna en iyi gelen baharatlardan biridir. Yemek ve içeceklerinize toz tarçın ekleyebilirsiniz. Bir fincan kaynar suya bir orta boy kabuk tarçın veya 1,5 çay kaşığı toz tarçın ekleyerek çayını yapabilirsiniz.

Ağız Kokusu Hastalığı

Ağız Kokusu Nasıl Anlaşılır? Ağız kokusu bir hastalık değildir. Yediğiniz yemeğe bağlı olarak ortaya çıkan kokular normal olarak kabul ediliyor. Buna rağmen ağız kokusu birçok hastalığın belirtisi olabilir. Örnek olarak ağızda üre kokusu hissedilmesi, karaciğer yetmezliği olduğunun işaretidir.

Şeker hastalığı, sinüzit, faranjit, bademcik iltihabı, mide ve bağırsak sistemi hastalıkları, geniz eti boğaz hastalıkları, böbrek yetmezliği, diş çürükleri ağız kokusuna yol açan hastalıklardır. Bu hastalıklardan en sık görülen diş çürükleridir. Kokunun nedeni bulunarak, doğru bir tedaviyle sağlığınıza ve temiz ağız kokusuna kavuşabilirsiniz.

Ağız Kokusu Karanfil

Ağız kokusu için en sık kullanılan doğal yöntemlerden biri karanfildir. Karanfil, içerdiği antioksidanlar sayesinde vücudun mikroplardan arınmasına yardımcı oluyor. Eski çağlardan beri diş ağrısında ağrı kesici olarak kullanılıyor. Baskın kokusu sayesinde ağız kokusunu önlemede de kullanılıyor. Gün içinde ağza atılacak 1-2 karanfil ağız kokusunu önleyecektir.

Ağız içi kokusu ve dezenfektesi için karanfil yağı etkili bir uygulamadır. Diş fırçasına macun yerine dökeceğiniz birkaç damla karanfil yağı ile ağız içindeki bakterileri öldürüp, kokuları önleyebilirsiniz.

Ağız Kokusu İçin Şeker

Ağız kokusunu gidermede nane fresh ağız kokusu ve şekeri kullanılıyor. Fresh spreyler ve naneli şekerler ağız kokusunu kısa sürede baskılayan yöntemlerdir. Özellikle naneli şeker kullanmanın sonucunda ağızda tükürük salgılanıyor. Tükürükler de ağızdaki koku ve bakterileri temizlemeye yarıyor. Sizin hissettiğiniz sadece nanenin verdiği aromadır.

Ağız Kokusu Kalıcı Olarak Nasıl Giderilir?

Ağız kokusunu gidermenin kesin yolu tıbbi yardım almaktır. Kokunun kökeni ve nedeni araştırılarak doğru bir ağız kokusu tedavi yöntemi uygulanır. Ağız kokusuna neden olan diş çürükleri ve enfeksiyonlarıysa uzman bir diş hekimine görünmeniz gerekiyor.

Diş hekimi, tetkik ve röntgenlerden sonra nasıl bir yol izleneceğini size anlatıyor. Dişlerin durumuna göre kanal tedavisi, diş taşı (tartar) temizleme, diş çekme gibi işlemler yapılıyor. Uygun tedavinin sonunda aynı sorunlarla tekrar karşılaşmamanız ve ağız hijyeninin tam olarak sağlanabilmesi için yapmanız gerekenler anlatılıyor.

Ağız Kokusu Ölçümü Yapan Hastaneler İstanbul

Ağız kokusu derecesinin tespiti ve ölçümü, kişinin ağzını koklayarak yapılacak bir işlem değildir. Ağız kokusu gazları zehirli gaz grubundadırlar. Bu nedenle özel cihazlarla yapılması gerekiyor. Ayrıca bir defa ölçüm yetersiz ve kıstas bildirmeyen bir ölçüm olacaktır.

Ağız kokunuzu tam ve doğru şekilde ölçtürmek istiyorsanız İstanbul’da Özel Orident Ağız ve Diş Sağlığı Polikliğinden randevu alabilirsiniz. Klinikte, ağız kokusunun kaynağını oluşturan ağız-burun-nefes ölçümleri yapılıyor. Statik ağız kokunuz ölçülüyor. Kokunun temelinde yatan nedenler tespit edilerek, doğru bir tedavi yöntemi belirleniyor.

Ağız Kokusu ve Nefes Kokusu Arasındaki Fark

Ağız içerisinde 3 binden fazla kimyasal madde bulunuyor. Bu maddelerden çoğu akciğerlerden ağza ulaşıyor. Ağza ulaşan maddelerin tamamına yakını koku ihtiva ediyor. Bu gazlara kan gazları adı veriliyor. Midede parçalanma sonucu ortaya çıkan amonyak bu kan gazları aracılığıyla nefese geçiyor. Nefes yoluyla dışarı atılıyor. ortay çıkan koku nefes kokusu olarak adlandırılıyor.

Ağız ile nefes kokusunun nedenleri farklıdır. Nefes kokusu, tüketilen besinlerden kaynaklanmıyor. Ağız kokusu besin kaynaklı olarak çıkabiliyor.

Nefes kokusu nedenleri; Sinüs ve akciğerlerde gelişen enfeksiyonlar, Diyabet, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği, metabolizma sorunlarıdır.

Ağız kokusu nedenleri; Uzun süre aç kalmak, ağız kuruluğu, diyet yapmak, sigara kullanmak, düzensiz ve sağlıksız beslenmek, diş çürükleri veya dişeti sorunlarıdır.

Ağız kokusu, insan hayatını olumsuz etkileyen durumlardan biridir. Hastalık olmamasına rağmen bazı hastalıkların habercisi olabilir. Karanfil, ağız spreyleri, gargara, diş fırçalama gibi yöntemlerle geçici olarak giderilebilir. Kalıcı olarak giderilmesini istiyorsanız uzman bir doktora görünmelisiniz.

Bu makalenin yararlı olduğunu düşünüyorsanız paylaş butonuna basarak çevrenizle paylaşabilirsiniz. Aklınıza takılan soru ve önerilerinizi bize yazabilirsiniz.

Sosyal Medyalarımız