Periodontoloji Nedir?
Periodontoloji, dişlerin etrafını saran dokuların hasarlı bölgelerini yani hasar gören diş etleri ve diş köklerini saran kemiklerin tedavisinde tercih edilen ve hasar gören kemiklerin tedavisinin yapıldığı diş hekimliği ana bilim dalıdır. Bu anabilim dalında, uzmanlığını alan doktorlar diş eti hastalıkları hekimi yani periodontolog (periodontist) olarak tanımlanır. Periodontoloji bölümü, hekimleri dişleri saran sert ve yumuşak dokular üzerinde çalışan doktorlardan oluşur. Ağız içindeki sert ve yumuşak dokular ağız ve diş sağlığı için çok önemlidir. Periodontologlar, diş dokularında meydana gelen bir hastalığın veya diş etlerindeki iltihaplanmanın ilerlemesi nedeniyle diş kaybını önlemek veya genel vücut sağlığını olumsuz etkilemesini önlemek için çaba harcayan diş hekimliği bölümüdür.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Periodontal Hastalıklar
Gingivitis;
Bu diş hastalığına mikrobiyal dental plak neden olur. Diş etinde ödem, kırmızı renk, parlaklık, fırçalama sırasında veya kendiliğinden kanama ve ağız kokusu bu diş eti hastalığının belirtileri arasındadır.
Kronik periodontitis;
Yavaş ilerleyen ve ileri yaşlardaki hastalarda görülen diş eti hastalığıdır. Koyu kırmızı ve mor diş eti rengi, diş eti çekilmesi, dişler arasında boşluk, dişlerde uzama, dişlerde dönme, dişlerde sallanma, diş fonksiyonlarında bozulan ve dişte apsenin oluşu bu diş eti hastalığın belirtisi arasında yer alır.
Diş eti apsesi ve periodontal apse;
Dişte şişkinlik ve hassasiyetin görülmesiyle anlaşılır. İleri kemik erimesi olan ve tedavi edilmemiş hastalarda dişlerdeki bakteri sayısının artması ile apse meydana gelebilir.
Agresif periodontitis;
Temelde iki türü vardır. Bunlar;
Yerel tür; diş eti ile ilişkili belirtiler daha az, ama dişin köklerine doğru ve kemik tahribatı ileri seviyededir.
Yaygın tür; diş eti ile ilişkili belirtiler fark edilebilir. dişin köklerine doğru ve kemik tahribatı çok sayıda dişi etkiler.
Bizimle İletişime Geçin
Neden Biz?
İnsan Merkezli Yaklaşım
Erişilebilirlik, süreklilik ve hasta odaklı yaklaşım, başarılı bir tedavi sürecinin temelidir.
Uzman Ekip
Uygulamalar ustalaşmış düzeyde, bilimsel niteliği olan bakış açısıyla planlanmaktadır.
Özel Tasarım
Tıp, teknoloji ve sanatın harmanlanmasıyla idealimiz, doğal gülüşünüzü yeniden kazandırmaktır.
Diş Eti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Periodontoloji bölümü diş çevresindeki sert ve yumuşak dokuların tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği bölümüdür. Periodontoloji tedavisi aşağıdaki adımlar takip edilerek uygulanır;
Öncelikle diş dokularındaki Hastalık teşhis edilir.
Hastaya, var olana hastalık hakkında bilgiler verilir.
İltihaplı dişin ya da dişlerin var olması durumunda periodontolog hekimler antibiyotik tedavisi planlar.
Diş iltihabı tedavi edildiğinde, periodontoloji hekimleri lokal anestezi ile genel cerrahinin de desteğiyle dişteki iltihabı temizlerler.
Ağız bakımı ve diş temizliği periodontolog hekimler tarafından uygulanır. Eğer iltihaplı bir diş söz konusuysa anestezi uygulayarak dişteki bu iltihap temizlenir.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Periodontal (Diş Eti) Hastalıklardan Korunma Yolları
Periodontal (diş eti) hastalıklardan korunma yolları aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Ağız gargarası kullanılabilir.
Ağız florasını korumak gerekir.
Beslenme düzenine dikkat etmek gerekir.
Doğru ve düzenli ağız ve diş bakımı yapmak gerekir.
Doğru diş fırçalama teknikleri ile diş fırçalamak gerekir.
Diş yüzeyinde biriken diş planı diş hekiminin temizlemesi gerekir.
6 ayda bir kez yani yılda iki kez diş hekimine muayene olmak gerekir.
Diş aralarındaki besinleri temizlemek için düzenli olarak diş ipi kullanmak gerekir.
D, K2, C ve A vitamini içeren besinler kemik sağlığını ve kemik sisteminin güçlenmesi için tüketilmelidir·
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Öncesi & Sonrası
Sıkça Sorulan Sorular
Diş eti çekilmesi neden olur?
Dişlerin ve diş eti bakımının ihmal edilmesi, genetik faktörler, o dönemde oluşan kemik hastalıkları en büyük nedenlerdir.
Kronik diş eti hastalığı nedir?
Ciddi bir diş eti enfeksiyonudur. Dişlerin çevresindeki yumuşak dokuya zarar verir. Eğer tedavi edilmezse ciddi kemik erimesi problemine yol açar.
Periodontal hastalıklar nasıl önlenebilir?
Ağzı maksimum düzeyde, düzenli ağız bakımı ile sağlıklı tutarak periodontal hastalıklar önlenebilir. Ayrıca sigara içmek nekroza sebep olur ve bu da periodontal rahatsızlıklara sebep olur.
Diş eti kanaması neden olur?
Ana nedeni diş eti çizgisinde biriken plaktır. Plak, tartar içinde sertleşince kanamaya ve periodontitis olarak bilinen daha gelişmiş bir diş eti ve çene kemiği hastalığına yol açar.
Periodontal estetik ne demektir?
Diğer adıyla diş eti estetiğidir. Diş etlerini eşit seviyeye getirmek, çok fazla diş eti görünen insanlarda bu fazladan diş etini kaldırmak amacıyla yapılan tedavidir.
Diş eti rahatsızlıkları genel sağlığı bozar mı?
Evet. Özellikle son dönemde yapılan araştırmalar; ağzındaki bakteri ve iltihabın, kalp krizi ve bunama gibi diğer sorunlarla da bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor. Ayrıca birçok hastalığın da (inme ve diyabet vb.) komplikasyon riskini arttırabilir.
Bizimle İletişime Geçin