Ortodonti Nedir?
Ortodonti, dişlerin ve çenenin uyumunu etkileyen durumların teşhisi, önlenmesi ve tedavisine odaklanan özel bir diş hekimliği alanıdır. Ortodontistler ve bazı genel diş hekimleri, dişleri ve ya çeneyi hizalamaya yardımcı olmak için diş teli tedavisi, şeffaf plak tedavisi, genişletici plaklar ve invisaling tedavilerini uygular. İlk etapta dişlerinizin neden çarpık olduğunu ve hangi ortodontik seçeneklerin sizin için uygun olabileceğini tespit etmek gerekir.
Ortodontik Tedavi Türleri:
Konuşmayı geliştirmek
Çarpık dişlerin düzeltilmesi
Uygun olmayan bir ısırık tedavisi
Dişler arasındaki geniş boşlukların kapatılması
Diş etlerinin ve dişlerin uzun vadeli sağlığını korumak
Ortodontik tedavi dişlerin dizilimini, konuşma fonksiyonunu iyileştirir ve dişleri hasardan korur.
Bizimle İletişime Geçin
Ortodontik Tedavi Tipleri
Plaklar
Ortodontik plaklar, geleneksel diş tellerinin telleri veya braketleri olmadan dişlerinizi düzeltebilir. Plaklar, dişlerinize uyan bir dizi şeffaf, plastik, çıkarılabilir bir yapıdadır. Bir sonraki plağa geçmeden önce, her bir plağı her gün belirli bir süre, genellikle iki hafta boyunca günde yaklaşık 20 saat takarsınız. Plaklar, dişlerinizin hizasızlığının ciddiyetine bağlı olarak, dişlerinizi altı haftadan 18 aya kadar herhangi bir yerde düzeltebilir. Geleneksel diş tellerinin aksine, plakları yemek yerken, fırçalarken ve diş ipi kullanırken çıkarabilirsiniz. Bu tedavi türü, diş tellerinin estetik görünümünden endişe duyan yetişkinler arasında en popüler olanıdır.
Diş Teli
Metal braketler, teller ve braket bantları ortodontik tedavinin temelini oluşturur. Önemli ortodontik problemler için veya dişlerinizi hızlı bir şekilde hizalamak ve boşlukları kapatmak istiyorsanız diş teli tedavisi önerebilir. Günümüzün ileri teknoloji diş telleri geçmişin tellerine göre daha az fark edilir ve renkli elastik bantlar ile diş tellerini daha eğlenceli hale getirmektedir. Diş teli tedavisi en çok genç ergenler arasında popüler olsa da, yetişkinler de gülümsemelerini düzeltmek için diş teli tedavisini tercih ederler.
İki Aşamalı Ortodonti
İki aşamalı ortodonti, genç hastaların ileriki yaşamlarında ciddi ortodontik tedavi görmelerini engeller. Erken evre tedaviden fayda görebilecek sorunları değerlendirmek için çocuğunuz 7 veya 8 yaşındayken bir ortodontist tarafından değerlendirme yapılmasını önerir. Çünkü erken ortodonti dişler ve çene kemiği henüz gelişme aşamasındayken uygulanırsa ortodontik tedavi daha kolay ve daha az şiddetli olacaktır.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Neden Biz?
İnsan Merkezli Yaklaşım
Erişilebilirlik, süreklilik ve hasta odaklı yaklaşım, başarılı bir tedavi sürecinin temelidir.
Uzman Ekip
Uygulamalar ustalaşmış düzeyde, bilimsel niteliği olan bakış açısıyla planlanmaktadır.
Özel Tasarım
Tıp, teknoloji ve sanatın harmanlanmasıyla idealimiz, doğal gülüşünüzü yeniden kazandırmaktır.
Ortodonti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Ortodontik tedavinin faydaları, daha düzgün dişler gibi fiziksel değişikliklerin de ötesine geçer. Aynı zamanda genel öz imajınızı değiştirmenin de mükemmel bir yoludur. Düzgün ve güzel dişlere sahip olmak önemli olmakla birlikte, daha da önemlisi çeneniz veya dişlerinizle ilgili olası sağlık problemlerini hafifletme ihtiyacıdır.
Çene sorunlarının veya çarpık dişlerin, diş çürümesine, diş kaybına veya diş eti hastalığına neden olabileceğini unutmayın. Ayrıca tedavi edilmeyen ortodontik problemler, sindirim ve çiğneme güçlüklerine, konuşma bozukluklarına ve diş yüzeylerinde olağandışı aşınmaya neden olabilir. İşte ortodontik tedavi ile ilgili bazı faydalar:
Diş Koruma: Diş dizilimi ve çene gelişimi ile ilgili sorunlar, hasta çok gençken belirgin hale gelebilir. Erken müdahale , alt ve üst çenelerinin büyümesini düzeltmede ve kalıcı dişlerinin düzgün çıkması için alan yaratmada faydalı olabilir.
Öz Güven Artışı: Görünüşünüzle ilgili garip hissetmek, bazen gülümsemenizi gizlemenize neden olabilir. Ya da geri çekilmek, basit sevinçleri ifade etmenizi engelleyebilir. Topluluk içinde konuşurken veya gülerken ağzınızı kapatabilir ve fotoğraflarda gülümsemeyebilirsiniz.
Gelişmiş Ağız Sağlığı: Dişleriniz düzeldiğinde hem diş eti hem de diş sağlığınız önemli ölçüde iyileşir.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Ortodontik tedavi ihtiyacı oluştuğunda,
Daha güzel bir gülüş kazanmak amacıyla,
Uygulanan tedavinin kalıcı hale getirmek için,
Çene bozukluğunu tek başına tedavi edilemediği zamanlarda,
Hastanın çiğneme fonksiyonlarını düzenli hale getirebilmek için,
Uyku apnesi benzer biçimde soluk alma sorunlarını ortadan kaldırmak amacıyla,
Dişlerin pozisyonlarındaki farklılıktan ötürü ağız içi bakımın yeteri kadar yapılamadığı durumlarda,
Ortodontik tedavinin periyodunun daha doğru işlenmesini sağlamak amacıyla çene kemiğini doğru konuma getirildiği zamanlarda,
Ortodonti Tedavisi Ne Kadar Sürer
Çenenizin ve dişlerinizin düzgün hizalanması, çiğneme, konuşma ve nefes alma gibi sağlıklı ağız işlevleri için önemlidir. Çenenizdeki gerilimi ve baskıyı azaltabilir, çürük ve periodontal hastalık olasılığını azaltabilir ve kendinize olan güveninizi artırabilir.
Ortodontik tedavi, uygun olmayan hizalamayı (veya maloklüzyonu) ele alır ve hastadan hastaya büyük farklılıklar gösterir. Bazı tedaviler birkaç ay sürebilirken, bazıları birkaç yıl sürebilir. Ortalama olarak, tipik tedavi 12 ila 36 ay sürer.
Herhangi bir tedaviye başlamadan önce ortodontistiniz, ortodontik tedavinizi belirlemek için röntgen, ölçü ve/veya yüz taraması ile birlikte kapsamlı bir ağız ve yüz muayenesi yapacaktır. Kişiselleştirilmiş tedavi planınız daha sonra dişlerinizin, çenenizin ve yüz kemiklerinizin mevcut şekline, yerleşimine ve yapısına göre geliştirilecektir.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Her Yaşta Ortodonti Tedavisi Yaptırılır Mı?
Ortodontinin çocuklara veya gençlere yönelik bir tedavi olduğunu düşünülse de yetişkin olsanız bile tamamen uygulanabilir bir tedavidir. Yani herhangi bir yaş sınırı yoktur.
Gençler söz konusu olduğunda, ebeveynlerin endişesi, tedaviye başlamaları gereken minimum yaştır, ilk bakışta bu tedaviye ihtiyaç duyulmasa da, ilk muayenenin 6 yaşında yapılması önerilir.
Öte yandan, daha büyük bir gizemi olan yetişkinler, çünkü çoğu bunun kendileri için uygun bir tedavi olmadığını düşünüyor. Fakat bu düşünce tamamiyle yanlış, tedavi görmek için yaş sınırı yok ve yetişkin ortodontisi hizmeti veren bi sürü hastane ve klinik var.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Öncesi & Sonrası
Sıkça Sorulan Sorular
Braketler özel bir bakım gerektirir mi?
Evet. Ara yüz fırçası ile temizlenmeli. Bu temizleme yapıldığında bu bölgelerde diş taşı ve tartar oluşması önlenir.
Ortodonti tedavisi için yaş sınırı var mıdır?
7 den 70’e herkes yaptırabilir. Fakat ortodonti tedavisine başlamak için ‘puberte’ adı verilen 9-14 yaş arası olan ergenlik dönemi en avantajlı dönemdir.
Tedaviyle ilgili estetik kaygılar nasıl giderilebilir?
Günümüz teknolojisinde, estetik ortodonti tedavileri yapılabilmektedir. Lingual ortodonti dediğimiz, dişlerin arka yüzeylerine takılan tel ile yapılan tedavi ve şeffaf plak tedavisi bu estetik tedavi yöntemlerindendir.
Ortodonti tedavisi ağrılı bir tedavi midir?
Dişler bir kuvvetle yer değiştiriyor bu nedenle zaman zaman ağrı yapabilir.
Ortodonti tedavileri için kontrol sıklığı nedir?
4-6 hafta arası olmalıdır. Daha sık gelinmesi tedaviyi kısaltmaz aksine uzatır.
Ortodontik tedavi öncesi ağızda ne gibi hazırlıklar yapmak gerekir?
Bütün ağız içi tedavileri (dolgu, kanal, diş taşı temizliği) yapılmalıdır.
Bizimle İletişime Geçin