Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çoğu zaman, kökün uzunluğunu belirlemek ve çeşitli tedavi aşamalarını izlemek için röntgen çekilir.
Küçük, özel olarak tasarlanmış döner eğeler kullanılarak kök kanalları temizlenir ve mühürlenebilecek bir forma getirilir. Kanalların içindeki kalıntılar, antibakteriyel bir solüsyonla yıkanarak uzaklaştırılır.
Enfekte veya iltihaplı pulpanın (sinir) çıkarılması dişi kurtarmanın ilk adımıdır. Dişte kanal tedavisi için lokal anestezi yapıldıktan sonra, içindeki enfekte veya iltihaplı pulpaya erişmek için dişin tepesine bir delik açılır.
Kanallar son olarak güta-perka adı verilen yapışkan bir malzeme ile doldurulur veya kapatılır. Kanal tedavisi yapılan dişte ne kadar doğal diş kaldığına bağlı olarak, diş ya kalıcı bir dolgu ya da bir kuron ile tam şekline ve işlevine kavuşturulur.
Tüm kanal tedavisi işlemlerinde, temiz ve tükürük içermeyen bir ortam sağlamak için diş lastik bir örtü ile izole edilir. Kanal tedavisi dişin karmaşıklığına göre tek veya çoklu seanslarda yapılabilir. Tedavi randevuları arasında kanalların içine ilaçlar yerleştirilebilir ve diş geçici bir dolgu ile kapatılır.
Kanal tedavisinde ilk olarak, kök kanallarının şeklini ve durumunu kontrol etmek için röntgen çekilir. Böylece diş ve kemik çevresinde herhangi bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı ve enfeksiyon varsa yeri tespit edilir. Diş hekiminiz kanal tedavisinde çoğunlukla lokal anestezi uygular; çoğu hasta daha rahat etmek ve acı hissetmemek için bunu tercih eder.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Bizimle İletişime Geçin
Neden Biz?
İnsan Merkezli Yaklaşım
Erişilebilirlik, süreklilik ve hasta odaklı yaklaşım, başarılı bir tedavi sürecinin temelidir.
Uzman Ekip
Uygulamalar ustalaşmış düzeyde, bilimsel niteliği olan bakış açısıyla planlanmaktadır.
Özel Tasarım
Tıp, teknoloji ve sanatın harmanlanmasıyla idealimiz, doğal gülüşünüzü yeniden kazandırmaktır.
Kanal Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
Tedavi edilmeyen dişlerin kaybı sonrasında ihtiyaç duyulabilecek implant veya köprü tedavisine göre, çok daha ekonomik bir tedavi yöntemi olması kanal tedavisinin en büyük avantajdır. İste tam da bu yüzden Kanal tedavisi denenmeden, dişinize bu şansı vermeden diş çektirmeyi düşünmeniz büyük hata olacaktır. Kanal tedavisinin doğal dişinizi korumanın yanında başka avantajları da var;
Aşırı ağrı ve rahatsızlıktan kurtulma.
Kanal tedavisinin diş çekimine göre daha az ağrılı bir süreci vardır.
Kanal tedavisi sizi apseden, ağız kemiğinize zarar gelmesinden korur.
Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek enfeksiyon yayılmasını kanal tedavisi önler.
Hiçbir implant dişiniz kadar iyi görünmeyecek, hissedilmeyecek veya işlev görmeyecektir.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bir kök kanal tedavisi süresi tipik olarak iki faktöre göre değişir: dişinizde kaç kök olduğu ve enfeksiyonun ne kadar kötü olduğu kanal tedavisinin ne kadar süreceğini belirleyen faktörlerdir. Tipik olarak, bir kanal tedavisi bir veya iki klinik ziyareti gerektirir. Her ziyaret ortalama 30 ila 90 dakika arasında değişebilir. İşte her diş için kanal tedavisinde geçen ortalama sürenin kısa bir özeti:
Köpek dişleri ve kesici dişler: 45 ila 60 dakika. Bu dişlerin tek kökü vardır.
Premolar: 60 dakika. Küçük azılar azı dişleriniz ile ön dişleriniz arasındadır ve bir veya iki köklüdür.
Azı dişleri: 90 dakika veya daha fazla. Azı dişleri ağzınızın arkasında bulunur ve kök sayısı dörde kadar ulaşır.
Sinirinizin oyulması, durulanması ve dezenfekte edilmesi gerektiğinden kanal tedavisi önemli ölçüde zaman alır. Bazı dişlerde birden fazla pulpa(sinir) kanalı bulunurken bazılarında sadece bir tane bulunur. Anestezi, kurulum ve hazırlık da birkaç dakika sürer.Kanal tedavisi randevusu için dişçi koltuğunda yaklaşık 90 dakika geçirmeye hazır olmalısınız.
Sizi ve gülüşünüzü önemsiyoruz…
Öncesi & Sonrası
Sıkça Sorulan Sorular
Kanal tedavisi her dişe yapılabilir mi?
Hayır, her çürük dişe kanal tedavisi yapılamaz. Bunun için belirli kriterlerin olması gerekir. Ağız içinde muayenede veya röntgende çürük dişi inceleyen diş hekimlerince kanal tedavisinin gerekliliğine karar verilir.
Kanal tedavisi gören bir dişte renk değişikliği görülebilir mi?
Evet görülebilir. Bu durum kullanılan kanal dolgusunun içeriğinden kaynaklıdır. Yaygın görülen bir durumdur.
Kanal tedavisi gören dişlerin bakımı nasıl yapılmalıdır?
Düzenli fırçalama ve diş ipi kullanılarak, oluşacak olan bakterilerin yüzey üzerinde kalıp çürük oluşumunu minimum yüzeyde engelleyebilirsiniz.
Kanal tedavisi sonrasında iyileşme süreci nasıldır, ne kadar sürer?
Ortalama 2 ile 3 hafta arasında değişir. Dişin üzerine bastırıldığında meydana gelen ağrı, bu süre zarfında azalacak ve bir süre sonra tamamıyla kaybolacaktır.
Bizimle İletişime Geçin