Bruksizmde Hangi Doktora Gidilir?

Bruksizmde Hangi Doktora Gidilir? Uzun bir süredir diş gıcırdatma doktorlar ve hekimler arasında gizemini sürdürmektedir. Şimdiye kadar ortaya atılan teoriler arasında söylenenler bruksizmin gün içerisindeki stres yüzünden olabileceğidir. Ama yine de bu ufak bir çocuğun geceleri neden dişinizi gıcırdattığını açıklamaz. Bu yüzden diş gıcırdatmanın sebebi hekimler arasında gizemini korumaktadır. Fakat son araştırmalardan sonra bulunan bulgulara göre diş gıcırdatmanın aslında içgüdüsel bir hayatta kalma mekanizması olduğu ortaya çıkartıldı. Bu araştırma sonucunda uyku apnesi ile diş gıcırdatma arasındaki bağlantıyı açıklamaktadır. Gece boyunca insan uykudayken beyin ara ara daha derin ve daha hafif uykular arasında geçiş yapmaktadır. Beyin derin uykudayken vücuttaki bütün kaslar ve sinirler gevşer. Ve bu da solunum yolu açısından sorun çıkartmaktadır. Çene bu derin uykuda iken gevşeyip iki katına kadar esneyebilir ve bu yüzden kolayca solunum yolunu tıkayabilemektedir. Bilim insanlarının insanlar uykudayken solunum yolu ile ilgili yaptığı araştırmalarda diş gıcırdatmanın aslında solunum yolunu açtığını ve bireyin nefes almasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Eğer bu gıcırdatma ileri seviyedeyse burksizimde KBB doktoruna gidilir. Diş Ağrısı

Bruksizmin Gerçek Önemi

Eğer dişinizi gıcırdatıyorsanız uykunuzu güzel alamıyorsunuz demektir. Hafif bir uyku apnesi bile uykunuzdan zarar görmüş bir şekilde uyanırsınız. Kasların kasılı duruma gelmesi gece derin uyku dönemini yaşamınızı engellemektedir. Bu da derin uyku ile birlikte gelen bütün faydalı iyileşmeleri beraberinde götürmektedir. Diş Ağrısı İnsanın büyüme hormonu derin uykuda iken salgılanmaktadır, yaşlanmayı yavaşlatır, cildin güzelliğini korumasına yardımcı olur, yağların yakılmasını sağlar, kas inşa etmede önem arzeden ve Alzheimer gibi potansiyel hastalıklara karşı önleyici bir süreçtir. Burksizm hastalığının bir belirtisi olduğu tedavi edilmeyen uyku apnesi yaşam süresini kısaltan ve önemli risk faktörleri oluşturan önemli bir hastalıktır. Yüksek kan basıncı, tansiyon, kalp rahatsızlığı, diyabet, depresyon, aknsiyete ve şişmanlık gibi birçok hastalığa sebebiyet vermektedir.  Sekiz saat boyunca uyusanız bile bu sizin bilinçsiz olarak geçirdiğiniz sekiz saatin verimli bir uyku aldığınız anlamına gelmeyebilir. Bruksizmde Hangi Doktora Gidilir?

Uyku apnesinin belirtisi: Bruksizm

Solunum yolunu tedavi etmek aynı zamanda diş gıcırdatmasını önleyebilir. Eğer dişinizi gıcırdatıyorsanız diş hekiminiz size dişinizin ve ağız sağlığınızın korunması için geceleri bir ağız koruyucu kullanmanızı önerebilir. Bu eski tedavi standartlarına dayanmaktadır. Bruksizm tedavi edilmediği zaman dişte yıpranma ve aşınmalara sebep olabilir. Eğer dişinizi gıcırdatıyorsanız bu sizin bir solunum yolu rahatsızlığınız olabileceği anlamına gelebilmektedir. Fakat bir ağız koruyucu kullanmak bazı durumlarda eskisinden daha çok dişinizi gıcırdatmanıza sebep olabiliyor. Dişinizi gıcırdatıyorsanız diş hekiminze gidip durumu anlatabilirsiniz, fakat diş hekimi teşhir koymamalı. Diş hekiminiz sizi KBB doktoruna yönlendirmelidir. Fakat diş hekiminiz dişinizin röntgenini çekip size diş gıcırdatmanızın dişiniz üzerindeki etkisi hakkında bilgilendirme yapabilir. Uyku sırasında nefes almanıza yardımcı olabilecek bir aparat verebilir.

Uyku apnesi tanısı koyulurken bazı kriterlere dikkat etmek gerekir. Örneğin; kulak burun boğaz muayenesi yapıldığı esnada bu tanıyı koymak mümkün olabilmektedir. Ayrıca uyku esnasında solunum sorunu oluşması gibi testler yapılarak da bu tanı konulabilir. Hastanın boy ve kilo endeksine bakılarak sağlıklı bir birey olup olmadığı da bu tanıyı belirlemede oldukça önemlidir. Tüm bunlar tanı koymak için birer yardımcı araç olsalar da kesin tanı koymaya elverişli değildir. Kesin tanı koymak için hastanın uyku tetkikinin yapılması ve uyku esnasında hastanın solunumunda bir sorun olup olmadığı tespit edilmelidir. Belirli cihazlar bağlanarak uyutulan hastanın uyku apnesi rahatsızlığı olup olmadığı bu şekilde kolayca anlaşılabilmektedir.

Sosyal Medyalarımız